BiH

Pehar: Prvo ćemo pregovarati sa Pfizerom, Krajinalijekom i Sinofarmom

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, vođa Ad hoc tima koji će nabaviti vakcine za Federaciju BiH, kazao je da će prvo krenuti u pregovore s tri proizvođača čija su predstavništva u BiH, a to su Pfizer, Krajinalijek za vakcinu Sputnik V i Sinofarm.

Davor Pehar - Blogspot

Pehar naglašava da je još prerano prognozirati kada bi vakcine mogle doći u Federaciju BiH.

“Nismo još obavili razgovore s potencijalnim dobavljačima. Ishod tih razgovora će usloviti nabavku vakcina, a radit će se takozvani ‘interventni uvoz’ jer vakcine za koronavirus nisu prošle redovan put registaracije kroz regulatornu agenciju”, kazao je.

Osvrnuo se i na ponudu koju je FBiH dobila za nabavku ruskih vakcina Sputnik V, te naglasio da su u dopisu koji je stigao od proizvođača navedene kontradiktorne stvari u smislu skladištenja vakcina, a dokumentacija koja je dostavljena Zavodu za javno zdravstvo FBiH nije bila dovoljna da se ponuda uzme u razmatranje.

Istaknuo je da se šest kompanija odazvalo na poziv za nabavku vakcina za Federaciju BiH, te da Ad hoc tim mora biti oprezan u nabavci vakcina i pregovarati direktno sa proizvođačima ili ovlaštenim veledrogerijama.

Dodao je da će 5.000 vakcina koje je Srbija donirala BiH biti u distribuciji sutra i prekosutra prema planu imunizacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh