BiH

Izazovi s TikToka mame i djecu iz BiH

Pripadnici FUP-a spriječili dva najavljena samoubistva djece koja su vezana za izazove na toj mreži

Tiktok - Gettyimages

Iz policije u RS uputili su prije nekoliko dana apel građanima, posebno onima koji znaju da njihova djeca imaju profil na TikToku, da odmah provjere njihove aktivnosti na toj društvenoj mreži.Ovakav apel uslijedio je nakon što je Interpol informirao policijske agencije u BiH o najavljenom masovnom samoubistvu mladih na TikToku.

-Za sada nemamo informacija ili prijava ove vrste, ali sve treba pratiti s dozom opreza, jer mnoge zemlje su dobile ovakvo upozorenje. Slučajeve pojedinačnih pokušaja samoubistava imali smo u bližem okruženju, a prema našim saznanjima, takvi pokušaji zabilježeni su i u BiH, ali, srećom, bez tragičnog epiloga – kaže za “Avaz” načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

Nakon tragičnih događaja u Italiji i Srbiji i izazova dijeljenih putem TikToka u kojima je stradalo dvoje desetogodišnjaka, iz FUP-a su upozorili na opasnosti koje nosi ova mreža. Pripadnici FUP-a su u posljednja dva mjeseca spriječili dva najavljena samoubistva kod djece, a vezana za izazove na TikToku, kazao je inspektor u Federalnoj upravi policije Saša Petrović.

– Internet i moderni mediji imaju pozitivne strane, ali različite mreže, aplikacije, jutjuberi, influenseri predstavljaju ogroman rizik, posebno za djecu s niskim samopouzdanjem, bez razvijenog kritičkog mišljenja, koja su povučena i nesigurna – ističe prof. dr. Senija Tahirović, direktorica psihološkog savjetovališta za djecu i roditelje “Iskre odrastanja”.

Kritičko mišljenje
– TikTok je jedna od aplikacija koje koriste djeca manjeg uzrasta, gledaju razne videosnimke i pokušavaju ih i sami primijeniti. Rizik je ogroman jer su djeca vrlo radoznala, njihovi idoli su uglavnom s tih modernih medija. Jedan od oblika utjecaja na djecu su poruke u kojima im se govori kako da se samopovređuju – kaže profesorica Tahirović.

Ističe kako je odgovornost na roditeljima da kod djece razvijaju kritičko mišljenje, da sve što čuju ne prihvate kao činjenicu, te da razgovaraju s njima i štite ih od nasilja s interneta.

Odgovornost roditelja
– Mnogi roditelji misle da je dijete sigurno kada je u kući pored računara. Djeca danas imaju bolje razvijene vještine korištenja modernih tehnologija nego roditelji, pa mnogi i ne znaju kako djeca dolaze do toga. Ali roditelji imaju obavezu da znaju šta dijete gleda, s kim komunicira, koliko vremena provodi, koje vrste sadržaja prati – ističe prof. dr. Senija Tahirović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh