BiH

Bosanci i Hercegovci osmi u svijetu po ispijanju piva

U BiH flaša piva košta oko 1,96 dolara (3,20 maraka) i naša zemlja se našla na četvrtoj poziciji kad je riječ o cijeni

Ispijanje piva - Twitter

Bosna i Hercegovina našla se na osmom mjestu na listi najvećih pivopija u svijetu, pokazalo je to istraživanje specijaliziranog portala Expensivity.

– S obzirom na prosječnu cijenu od dva dolara po flaši, stanovnici BiH godišnje izdvoje oko 650 dolara za pivo – pojašnjeno je.

Prati se tradicija
Da bi prikupila podatke, ova internet-stranica uporedila je cijene piva u supermarketima, kao i u hotelskim barovima i izračunala srednju vrijednost flaše od 330 mililitara po državama.

Tako je najjeftinije pivo u Južnoj Africi – 1,68 američkih dolara (2,70 KM) po boci. Bosna i Hercegovina se našla na četvrtoj poziciji, kod nas je prosječna cijena oko 1,96 dolara ili 3,20 KM.

Češka je bila pobjednik prema najvišoj stopi potrošnje piva, budući da u prosjeku jedna osoba popije čak 468 flaša tog pića godišnje. Država čiji građani potroše najviše novca na pivo je Njemačka, s gotovo 2.000 dolara (3.250 KM) po osobi godišnje.

Finansijski aspekt
– Prvenstveno, to je geografsko okruženje, jer u BiH postoji tradicija uzgoja voća koje se kasnije pretvara u različite rakije. Također, prisutno je i miješanje s drugim kulturama, pogotovo s evropskim, u kojima postoji višestoljetna tradicija ispijanja alkohola, pa i piva – pojasnio je Novaković.

Dodao je da sklonost ka ispijanju piva zavisi i od toga ko i koliko može popiti alkohola.

– Tu je i finansijski aspekt, ali svaka konzumacija alkohola je stvar kulture. U vrijeme bivše Jugoslavije industrijski gradovi u regionu bili su poznati po konzumiranju alkohola. Oni su godišnje trošili više alkohola nego Francuska, koja je bila lider u Evropi. Kod nas su dominirala ljuta pića, jer smo imali takve mogućnosti – kazao je Novaković.

Kako navodi, konzumiranje piva počelo je nešto kasnije i uzrokovano je popularizacijom ovog alkoholnog pića.

– Radničke migracije po Evropi uzrok su rasprostranjenosti piva i u BiH – naglasio je Novaković.

Najskuplji Katar
Najskuplje pivo na svijetu je u bliskoistočnoj državi Katar.

U prosjeku, tamo flaša piva košta 11,26 dolara (oko 19 KM). Ali u Kataru ne samo da ćete najskuplje platiti flašu piva već ćete morati pribaviti i specijalnu dozvolu da biste ga mogli kupiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh