BiH

Badnjević: Zbog izjave Turković, AstraZeneca mogla bi tužiti BiH

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nakon jučerašnje izjave kako su vakcine koje su došle u BiH slabijeg kvaliteta jer su proizvedene u Indiji, a nemaju odobrenje EU i namijenjene siromašnim zemljama, izazvala je brojne reakcije ali i moguću tužbu.

Bisera Turković - Radiosarajevo.ba

Almir Badnjević, direktor Verlaba za Radiosarajevo.ba potvrdio je kako prema njegovim saznanjima menadžment AstraZeneca razmišlja o tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog izjava Bisere Turković kako je njihova vakcina slabijeg kvaliteta i namijenjena siromašnim zemljama.

“Član uprave AstraZeneca mi je potvrdio kako je do njih došla informacija o isporuci vakcina u BiH i sporna izjava ministrice Turković da su vakcine za zemlje trećeg svijeta. Naime, njena izjava direktno narušava ugled AstraZenece i razmišljaju da povuku tužbu protiv Bosne i Hercegovine. Moguće je da će na sastanka menadžmenta biti i razgovor o tužbi protiv naše države”, kazao je Badnjević.

Kako je naglasio, doze vakcina koje su stigle u BiH se u Indiji rade po licenci AstraZenice, tako da se očekuje da uskoro budu odobrene i u EU.

Podsjećamo, Covishield i AstraZeneca/Oxford vakcine imaju iste instrukcije za upotrebu, doziranja i sastav. Doza ove vakcine iznosi 0.5 ml i daje se intramuskularno, odnosno, u mišić, kao dosta drugih vakcina. Lista pomoćnih tvari u Covishield vakcini je ista kao kod one proizvedene u Ujedinjenom Kraljevstvu – vakcina sadrži L-histidin i L-histidin hidrohlorid monohidraza za stabilizaciju pH vrijednosti, magnezijum hlorid heksahidrat, polisorbat 80, etanol, šećer saharozu (sukrozu), natrijum hlorid, EDTA i vodu za injekcije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh