BiH

Ambasada SAD-a dodijelila priznanje nani Fati Orlović: Za upornu borbu za pravdu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH dodijelila je posebno priznanje nani Fati Orlović – za upornu borbu za pravdu u ostvarivanju svojih imovinskih prava.

Fata Orlović - Screenshot/FaceTV.ba

Američka ambasada dodjelom ove nagrade obilježava mjesec ženske povijesti.

“Mjesec ženske povijesti obilježavamo odavanjem priznanja hrabrim bh. ženama – ženama koje su se dostojanstveno suočile s izazovima i koje predstavljaju uzor, ne samo ženama i djevojkama, već i svim ljudima, u svim aspektima društva. Zahvaljujemo svakoj od vas na onome što radite svaki dan i što svima pokazujete šta hrabre žene mogu postići”, navedeno je u opisu fotografije koja prikazuje nanu Fatu.

Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. donio konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju. Vlast u RS-u trenutno traži firmu koja će izmjestiti crkvu iz dvorišta nane Fate i tako dugogodišnjoj borbi hrabre žene dati pozitivan epilog, prenosi “Klix“.

Mjesec ženske povijesti obilježavamo odavanjem priznanja hrabrim bh. ženama – ženama koje su se dostojanstveno suočile…

Objavljuje United States Embassy to Bosnia and HerzegovinaSrijeda, 3. ožujka 2021.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh