BiH

Izvršeno 529 kontrola, otkriveno 113 neprijavljenih radnika

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘nacrno’

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u februaru ove godine izvršili su 529 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem, građevinsku djelatnost, mesarsku, trgovinsku, ugostiteljsku, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i druge uslužne djelatnosti.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘nacrno’.

– U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave zatekli su 849 prijavljenih radnika i otkrili 113 neprijavljenih radnika,104 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 34 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 28 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa – navode iz Porezne uprave FBiH.

.Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja zapečaćena su 84 objekta i u 268 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 584.700 KM.

Porezna uprava, kako se navodi u saopćenju za javnost, nastavlja aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh