BiH

Reagovali studenti, traže se mjere / Uposlenica Filozofskog fakulteta u Tuzli sa kokardom na glavi i zastavom RS-a

Kako pišu mediji uposlenica na Odsjeku za njemački jezik na Filozofskom fakultetu na društvenim mrežama objavila je fotografiju sa zastavom RS-a, dok je na glavi nosila kokardu, a navodno je riječ o Admiri (Miji) Kalabić

Društvenim mrežama kruži fotografija koja je bila predmet saopštenja Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Naime, kako pišu mediji uposlenica na Odsjeku za njemački jezik na Filozofskom fakultetu na društvenim mrežama objavila je fotografiju sa zastavom RS-a, dok je na glavi nosila kokardu, a navodno je riječ o Admiri (Miji) Kalabić.

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta na svojoj Facebook stranici objavilo je saopćenje ovim povodom u kojem traži da Fakultet i Univerzitet ispitaju ovaj slučaj i poduzmu ogovarajuće mjere.

-Kao organizacija koja okuplja i zastupa studente, te se bori protiv svakog oblika diskriminacije, govora mržnje i/ili isticanja uvredljivih simbola, osjećamo potrebu da se oglasimo povodom aktuelne situacije. Pitamo se (a i Vas pitamo) – kolika je slučajnost da se takva objava nađe u javnosti nekoliko dana prije Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dok se u javnosti također promiču sporne, antidržavne, izjave političara iz bosanskohercegovačkog entiteta RS?

Nadalje, pitamo se koji splet okolnosti treba da se desi da navede jednog akademskog građanina na ovakav čin? Ukoliko se utvrdi nepravilnost u ponašanju navedene, kao udruženje koje zastupa studente i nastoji se izboriti sa raznim oblicima nepravde i problema unutar institucije Fakulteta koji ima veliki uticaj na izgradnju svijesti kod mladih ljudi osuđujemo ovakav oblik ponašanja! Osim prethodno navedenih ciljeva našeg djelovanja, kao studenti javnog fakulteta osuđujemo svaki čin podrivanja vrijednosti naše države, njenih simbola, historije, građana, te državnih institucija, u ovom slučaju Fakulteta i Univerziteta.

Stoga, ovim putem apelujemo instituciji Filozofskog fakulteta, te instituciji Univerziteta u Tuzli da se oglasi po ovom pitanju i ukoliko je potrebno poduzme adekvatne mjere, poručili su iz Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzli,piše Oslobođenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh