BiH

Godišnjica smrti Borisa Trajkovskog: Voljeli su ga i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić položio je jučer vijenac na spomeniku u mjestu Rotimlja kod Stoca, na mjestu na kojem je prije 17 godina u zrakoplovnoj nesreći stradala makedonska državna delegacija predvođena predsjednikom Borisom Trajkovskim.

U izjavi za medije rekao je da je Trajkovski bio državnik koji je bio omiljen u cijelom regionu.
– Boris Trajkovski je ostavio neizbrisiv trag kako u Bosni i Hercegovini, tako i Makedoniji.

Ostaje upamćen kao mirotvorac posvećen dijalogu, a njegova iznenadna smrt šokirala je sve i u našoj zemlji. Trajkovskog su voljeli i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi, a tog dana po prvi put nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini proglašen je dan žalosti na cijeloj teritoriji BiH, rekao je Lučić, navodeći i kako je nekadašnji prvi čovjek države koja se danas zove Sjeverna Makedonija bio moderan političar, koji je svoje ideje uklesao u temelje boljeg i sretnijeg Balkana.

Počast tragično stradalom makedonskom predsjedniku odali su brojni izaslanici i delegacije, a u ime Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića, vijenac je položio tajnik Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Alden Kajtaz.

Komemorativnoj ceremoniji prisustvovala je i delegacija Republike Sjeverne Makedonije koju su predvodili zamjenik predsjednika Vlade Ljupčo Nikolovski i ministrica za rad i socijalnu politiku Jagoda Šahpaska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh