BiH

Sto hiljada doza AstraZenecine vakcine stiže u Kanton Sarajevo

Agonija u vezi s procesom imunizacije u Federaciji BiH trebala bi biti znatno umanjena ako Vlada Kantona Sarajevo uspije u namjeri uvoza 100 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca.

Vakcina - Dw.com/en

Kako saznaje portal Klix, vlasti u Kantonu Sarajevo uspjele su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osigurati kontingent od 100 hiljada doza vakcine kompanije AstraZeneca, a sada predstoji jednako težak proces uvoza i odobravanja u našoj zemlji.

Kako je rečeno, potrebno je naći modalitet uvoza, a onda će probati osigurati odobrenje za koje je nadležna Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ako se ove “formalnosti” uspiju riješiti u roku koji je prihvatljiv sarajevskoj vladi, ovo će biti prve doze vakcina koje će doći u Federaciju BiH, posebno kada je poznato da će preko sistema COVAX distribucija početi tek u martu.

Ovo se može tumačiti posebno u kontekstu današnje izjave premijera Edina Forte kako KS-u “treba 100.000 i možda još 100.000 doza da bismo krenuli u masovnu vakcinaciju”.

Kanton Sarajevo može nabaviti vakcine preko velefarmacija i mi trenutno pregovaramo za Oxford i Sputnik vakcine, ali nemamo još potvrđenu narudžbu”, rekao je Forto danas medijima.

Britansko-švedska kompanija AstraZeneca vakcinu je razvila u saradnji s britanskim univerzitetom Oxford. Vakcina je odobrena u više od 50 zemalja, među kojima su Velika Britanija, Indija, Argentina i Meksiko.

O ovoj vakcini negativan stav iznijele su njemačke vlasti preporučivši je samo mlađima od 65 godina.

Također, kako saznajemo, Kanton Sarajevo određenim konekcijama preko Zagreba pokušava nabaviti određene količine ruske vakcine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh