BiH

Danas ponovljeni lokalni izbori u Doboju, u Srebrenici u znaku bojkota

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici će u ime CIK-a BiH nadgledati 130 supervizora koji su obučeni i certificirani u skladu sa usvojenim Programom i metodologijom obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici

U Doboju i Srebrenici danas u sedam sati su otvorena biračka mjesta na kojim će birači na ponovljenim izborima birati gradonačelnika i odbornike u Skupštini Grada Doboja, odnosno načelnika i odbornike u Skupštini opštine Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboja održavaju se na 89 biračkih mjesta, te načelnika Opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta i to 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu – u Gradačcu i Živinicama.

Ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici održavaju se u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine od 2. februara, a biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati.

U skladu sa članom 14.1 Izbornog zakona BiH, ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka) dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Odlukom Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” koja okuplja probosanske snage saopćeno je kako će kandidati koje okuplja bojkotovati ponovljene lokalne izbore u Srebrenici, jer se ne održavaju u fer i demokratskom ozračju.

Istovremeno, na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Doboja nalaze se tri kandidata u ime tri ovjerene političke stranke, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu Grada Doboj nalaze kandidati u ime 85 ovjerenih političkih subjekata (34 nezavisna kandidata, četiri koalicije i 47 političkih stranaka).

Nakon raspisivanja ponovnih izbora u Doboju i Srebrenici, Centralna izborna komisija BiH je usvojila i niz akata koji tretiraju ponavljanje izbora u Doboju i Srebrenici.

Pored ostalih, to su instrukcija o postupku provođenja ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj i načelnika Opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica. Tu je i uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje ponovnih izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Doboj i Srebrenica i instrukcija o primjeni člana 2.9 stav (1) tačka 1. Izbornog zakona BiH kojom se uređuje postupak koordiniranja i nadgledanja ponovnih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano je 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika te poseban COVID-19 mobilni tim sa tri člana. Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu – u Gradačcu i Živinicama

Na 89 redovnih biračkih mjesta na ponovljenim izborima u Gradu Doboju imenovano je 427 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika.

Pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici ima 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” pozvali su ranije bošnjačke građane – birače da ne glasaju na ponovljenim lokalnim izborima, jer kandidati probosanskih snaga koji osvoje mandate na tim izborima ih neće prihvatiti. Naveli su da je izlazak na ponovljene izbore onih koji to budu željeli, njihova odgovornost.

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju ima 50.615 birača.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici će u ime Centralne izborne komisije BiH nadgledati 130 supervizora koji su obučeni i certificirani u skladu sa usvojenim Programom i metodologijom obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Za posmatranje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 118 posmatrača udruženja građana dok je za akreditovanje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske/gradske izborne komisije nadležna općinska/gradska izborna komisija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh