BiH

Visoki predstavnik – Incko: BiH nastavila da ide silaznom putanjom

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko informisao je UN da je BiH nastavila da ide silaznom putanjom, na kojoj se nalazi već osam godina i da politički lideri još nisu postigli napredak u vezi s velikim brojem pitanja, uključujući i uslove za napredak u procesima evroatlantskih integracija.

No image - Haber.ba


Valentin Inzko (Foto: Arhiva)

Incko je, u skladu sa svojim mandatom iz Dejtonskog sporazuma, podnio redovni izvještaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, u kojem je govorio o provođenju mira u BiH u periodu od 21. oktobra 2013. do 21. aprila 2014. godine, saopšteno je iz OHR-a.

U dijelu koji govori o demonstracijama koje su počele u februaru, izazvane nezadovoljstvom građana socijalno-ekonomskom situacijom, Incko je proteste okarakterizirao kao “poziv izabranim zvaničnicima i političkim strankama u BiH da promijene pristup, posebno kada je riječ o mrežama korupcije koje podrivaju javni sektor”, prenosi RTRS.

On je izrazio žaljenje zbog kratkog perioda kada je, na samom početku demonstracija, izbilo nasilje, ali je istovremeno jasno rekao da se pravo na mirne proteste mora podržati.

“Čvrsto vjerujem da je proaktivno i angažovano građansko društvo, koje zahtijeva odgovornost izabranih lidera, od ključne važnosti za demokratsku budućnost zemlje”, istakao je Incko.

On je i ovaj, 45. izvještaj, iskoristio da uputi kritike prema Republici Srpskoj, navodeći da su učestale izjave zvaničnika iz Srpske kojima se osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Inckov izvještaj Ban Ki Munu podijeljen je članovima Savjeta bezbjednosti UN, a dostupan je i na veb-stranici OHR-a.

Incko će se obratiti Savjetu bezbjednosti UN 15. maja, kada će direktno informisati njegove članove o situaciji u BiH.

(nezavisne)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh