BiH

Završen drugi krug glasanja za gradonačelnika Mostara

Sjednica Gradskog vijeća Mostar prekinuta je 12. februara, a nastavljena je danas u 16 sati.

Gradsko vijece Mostar - hayat

Završen je i drugi krug glasanja za gradonačelnika Mostara.

Glasalo je 35 vijećnika. Kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin dobio je 14 glasova, a kandidat HDZ BIH Mario Kordić 17.

Nevažećih su bila četiri listića. Obzirom da niti jedan od kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika najavio je treći krug glasanja.

Podsjetimo da je prijedlog o ‘rotaciji gradonačelnika’ izazvao dosta reakcija u javnosti.

Ovaj prijedlog SDP-a BiH podrazumijevao bi “dva po broju glasova dominantna bloka bi u tom slučaju imaju mandat od po 18 mjeseci, dok bi Bh. blok predvodio Grad 12 mjeseci”. prenosi “Radiosarajevo“.

Prema objašnjenju ove stranke, ukoliko bi jedan od dva dominirajuća bloka ovo odbio, Bh. blok bi mogao otići u saradnju sa onima kojima takav princip odgovara, na način da premoćniji blok ima mandat 30 mjeseci, a Bh blok 18.

HDZ se odmah oglasio o ovom prijedlogu, te su poručili da se protive.

Naša stranka se oglasila prije početka današnje sjednice kada su poručili da neće podržati kandidata ni HDZ BiH niti kandidata Koalicije za Mostar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh