BiH

Mostarci obilježili Dan oslobođenja Grada u 2. svjetskom ratu

U sklopu manifestacije Dani antifašizma u Mostaru, građani ovog i drugih bh. gradova, obilježili su 76. godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Mostarci obilježili Dan oslobođenja Grada u 2. svjetskom ratu - Haber.ba

Serija posjeta spomenicima Narodno-oslobodilačkog rata započeta jučer, okončana je posjetom Partizanskom spomen groblju, a prethodno je u sali Narodnog pozorišta održana svečana akademija na kojoj su uručene tradicionalne Februarske nagrade. U holu Pozorišta otvorena je izložba fotografija nazvana “Mostar u borbi za slobodu”. Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić u izjavi za medije naveo je da je ovaj datum jedan od najvažnijih u historiji grada, jer su građani ovog grada 14. februara 1945. istinski dočekali slobodu.

Tog dana počeo je buran i energičan razvoj male urbane sredine u moderan grad u svakom pogledu, koji je kasnije postao središte Hercegovine i u koji se dolazilo živjeti za razliku od današnjeg Mostara iz kojeg se bježi, rekao je.

Prokomentarisao je i činjenicu da Gradska uprava od 2005. zvanično ne obilježava ovaj dan.

Nepopravljivi sam optimista i vjerujem da će se neke stvari promijeniti, jer moraju. Sadašnja vlast to opstruira uz tvrdnje o ubistvima sedam franjevačkih svećenika, držeći tako kompletan grad kao svog taoca. Svi koji slijedimo ove tekove o tome ozbiljno pričamo i ponovo pozivamo na sudsko djelovanje, jer ratni zločin ne zastarijeva. To se može riješiti, ali niko ne djeluje, te se tim nedjelovanjem zadržava grad u status taoca, rekao je Đulić.

Organizatori su danas uručili tradicionalne Februarske nagrade i Februarske plakete građanima koji su u godinama i decenijama iza nas radili za dobrobit grada, te uz to i baštinili antifašizam. Dobitnici Februarske nagrade su Raif Dizdarević, Himlija Šiširak – posthumno, te Denijal Behram, dok su plakete uručene Najdi Kurtović, Enesu Vukotiću, Draženu Ondelju, Milanu Račiću i Udruženju “Zajedno za naš grad”.

Žalosno je da se ovako značajan datim za grad i cijelu bivšu Jugoslaviju obilježava skromno, posebno kada se uporedi sa prijeratnim obilježavanjima. To je bila manifestacija koja se mjesecima pripremala. Prisjetite se Veležovih februarskih turnira Pod Bijelim brijegom, to je bilo grandiozno. Današnjom posjetom, uzimajući vremenske prilike i pandemiju, ipak možemo biti zadovoljni, rekao je dobitnik priznanja Enes Vukotić.

Boli ga i odnos Gradske uprave prema 14. februaru.

Zna se šta se dešavalo iza posljednjeg rata. Mnogi to neće, mnogi i ne smiju, a mnogu su promjenili svoja viđenja i stavove. Da li će se ikada vratiti staro vrijeme? Sumnjam, dodaje Vukotić.

Datum 14. februar jedan je od najvažnijih u historiji grada na Neretvi. Tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 750 boraca, uz 1.517 žrtava fašističkog terora iz Mostara. Drugim riječima svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Sedam rodoljuba obješeno je pred očima njihovih sugrađana. Mostar je tokom rata imao bataljon, ilegalnu štampariju, a dao je i 14 narodnih heroja.

Mostarci obilježili Dan oslobođenja Grada u 2. svjetskom ratu

Mostarci obilježili Dan oslobođenja Grada u 2. svjetskom ratu – Haber.ba

Mostarci obilježili Dan oslobođenja Grada u 2. svjetskom ratu – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh