BiH

Sastanak probosanskih stranaka bez BH bloka

Probosanske stranke koje imaju vijećnike u novom sazivu Gradskog vijeća održao je sastanak u Centru za kulturu Mostar, pet sati prije početka drugog nastavka konstituirajuće sjednice na kojoj bi se trebao izabrati novi gradonačelnik Mostara.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB i DF) i PMP-a, dok se ovog puta u Centru za kulturu nisu pojavili predstavnici BH bloka, koji inače ima i unutrašnje probleme, nakon nesuglasica oko kandidatura i Irme Baralije, i Armana Zalihića.

“Vidjeli ste uslove SDP-a koje su objavili, o tome smo željeli danas razgovarati. Bjanko smo htjeli potpisati ispunjenje njihovih zahtjeva. NS nas je obavijestila da ne mogu dva sata prije izbora pričati o programima. Mi smo ih i ranije zvali nisu se odazvali. Na prošlom sastanku, nametnuta je tema o glasanju za Irmu Baraliju. Ona je potom izjavila da bila gradonačelnica, ali da ne bi Naša stranka ni u tom slučaju željela biti dio većine u Vijeću.

Na 18 probosanski orijentisanih vijećnika smo bazirali sve naše želje. Vijećnica Naše stranke Boška Ćavar nikada nije rekla zašto ona ne bi podržala Zlatka Guzina. Salem Marić je javno objavio da će napustiti Gradsko vijeće ako se izabere Zlatko Guzin za gradonačelnika. Ko danas ne bude glasao za doktora Guzina vjerovatno ima dogovor sa HDZ-om“, izjavio je nakon sastanka šef Pregovaračkog tima Koalicije za Mostar, Šerif Špago.

Semir Drljević – Lovac, predsjednik PMP-a, nije mogao potvrditi da će vijećnici ove partije danas podržati Guzina, ali se iz izlaganja to moglo naslutiti.

“Pokušavamo se baviti lokalnom politikom iako nas i dalje stavljaju u rat svjetova i miješaju sa odnosima iz Doma naroda. Sa dijelom SDP-a ćemo i dalje sarađivati. Nama ne treba trauma kada Hrvatska igra protiv Zanzibara. Ne razbijamo BH blok, od početka nikada nismo sjedili sa predstavnicima Koalicije za Mostar. Mi smo mali i učimo. Većinom ove političke opcije gledaju kako udovoljiti glasačima. U našem Predsjedništvu neki ljudi imaju animozitet prema SDA i oni su protiv podrške Zlatku Guzinu, dok drugi dio predsjedništva želi podržati doktora. Vidjet ćemo na Klubu. Vijećnici će odlučiti i mislim da će dati podršku doktoru Guzinu“, rekao je Drljević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh