BiH

Svaki drugi migrant u kampu Lipa ima šugu

Uvjeti u kojima borave migranti u prihvatnom kampu Lipa sada su mnogo povoljniji u odnosu na raniji period, a oko tisuću njih smješteno je u šatore koje su podigli pripadnici Oružanih snaga BiH.

“Pripremamo za njih dva dnevna obroka u našoj kuhinji, raspolažemo dovoljnim količinama hrane zahvaljujući vlastitim resursima, ali i donacijama te humanitarnim prilozima. Također, redovno im distribuiramo odjeću, obuću i sve drugo neophodno za život”, kaže Selam Midžić, tajnik Crvenog križa grada Bihaća.

Prema njegovim riječima, šatori u kojima borave migranti zagrijavaju se toplotnim topovima, a posljednjih dana poslužile su ih i povoljne vremenske prilike.

U međuvremenu, obavljena je biometrijska obrada svih korisnika u ovome kampu i izdano je 947 identifikacijskih kartica korisnicima.

Zdravstvenu brigu o migrantima vode radnici Doma zdravlja Bihać, a sve pružene usluge plaćaju međunarodne organizacije.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović ističe kako među migrantima nema zaraženih koronavirusom, a da je od bolesti najprisutniji skabijes, pa je do sada evidentirano više stotina osoba zaraženih šugom.

“Svaki drugi migrant je zaražen skabijesom, a zdravstvena skrb je organizirana na taj način da se spriječi njegovo širenje, premda je u ovakvim uvjetima jako teško to uraditi”, kazala je ministrica Ćemalović.
U međuvremenu, pripadnici Oružanih snaga BiH završili su inženjerske radove u vezi s pripremom lokacije gdje se planira izgradnja budućeg kontejnerskog naselja. “Završeni su radovi na izgradnji prilaznog puta za postavljanje kontejnerskog naselja u kampu, radovi na propustima za otpadne vode i kišnicu, inženjerijski je uređen plato ispred kampa, a sve je to nasuto posipnim materijalom i uredno inženjerijski pripremljeno”, priopćili su iz Oružanih snaga BiH.

Podsjećamo da se u tijeku ove godine planira izgradnja čvrstih objekata za smještaj migranata u ovome kampu, čiji će kapacitet iznositi oko 1.500 korisnika, pišu Nezavisne novine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh