BiH

Valentin Inzko: “Biće posljedica ako ne povuku odlikovanja zločincima, a to će biti i poticaj za nametanje…”

Poručio je da će vrlo rado doći u Banju Luku da objasni što je u tome pogrešno.

Valentin Inzko - Vijesti.ba

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko komentirao je u razgovoru za Al Jazeeru Balkans zahtjev NSRS-u za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima. Poručio je da će vrlo rado doći u Banju Luku da objasni što je u tome pogrešno.

Inzko je također najavio da bi odbijanje zahtjeva moglo rezultirati Zakonom o zabrani negiranja genocida. On je prošle godine rekao da je spreman nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida ako ne bude usvojen do 11. jula.

Imamo još nešto manje od tri mjeseca, važno je da počne proces razmišljanja. Od kazne mi je bitnije da razmisle o tome je li važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu ili Srđana Aleksića, rekao je Inzko.

Na pitanje uključuje li i ovaj slučaj sankcije protiv Dodika koje je najavljivao zbog ploče s imenom Radovana Karadžića na studentskom domu na Palama, Inzko je odgovorio da posljedice neće izostati.

Ako se ne povuku odlikovanja, sigurno će biti posljedica. To će biti i poticaj za nametanje Zakona o negiranju genocida i to je dokaz više da je ovaj zakon potreban, rekao je.

Komentirao je i zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a koji je zatražio da podnese izvještaj o radu.

Vijeću sigurnosti UN-a sam 25 puta podnio izvještaj o radu, ti izvještaji se nalaze se na web stranici mog ureda. Moja dužnost su samo izvještaji Vijeću sigurnosti, a ne pojedinačno nekom drugom. No, vrlo rado ću doći u Banju Luku i reći što je pogrešno s odlikovanjem ratnih zločinaca i zašto se NSRS treba o tome očitovati, istakao je Inzko.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh