BiH

OBILNE PADAVINE: ALARMANTNO U HERCEGOVINI, POPLAVE U TREBINJU, U PREKIDU SAOBRAĆAJ NA NEKOLIKO PUTEVA

Od kraja decembra u Hercegovini je palo kiše više nego u cijeloj prethodnoj godini. Nabujali vodotokovi i bujice povremeno stvaraju probleme u saobraćaju, poplavljene su oranične i obradive površine, a u prekidu je i nekoliko lokalnih saobraćajnica.

Trebinje - Hayat

U slivnom području rijeke Trebišnjice za 50 dana palo je oko 700 litara kiše po kvadratnom metru. Sve elektrane u sistemu rade punim kapacitetom.

U hidroakumulacije Bileća i Gorica dotok je oko četiristo kubnih metara. Na brani Hidroerlektrane Trebinje 1, u korito rijeke ispušta oko 200 kubnih metara u sekundi.

Zbog intenzivnih padavina u slivnom području rijeke Trebišnjice, protok kroz grad, očekuje se 250 do 300 metara kubnih vode u sekundi. To, kažu, ne bi trebalo da izazove plavljenja u priobalnom području.

Usljed bujičnih i visokog nivoa podzemnih voda, nizvodno i južno od Trebinja, poplavljeni su dijelovi Popovog i Petrovog polja.

Nastojimo da iskontrolišemo sve količine vode da ne ugroze grad Trebinje, a nizvodno od grada nastojat ćemo da bude u granicama. Što se tiče Vrela, sigurno je da će biti plavljenja – rekao je za RTRS Aleksandar Vujić, izvšni direktor za upravljanje sistemom, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

U prekidu su lokalni putevi Strujići-Orašje-Čavaš, veza sa magistralnog puta Trebinje-Ljubinje i put za selo Velju Goru, južno od Trebinja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh