BiH

Potrošnja opala u 2020. godini, pad u trgovini na malo

Potrošnja u Bosni i Hercegovini opala je u 2020. godini, iako se djelimično oporavila nakon lockdowna u martu i aprilu prošle godine usljed pandemije koronavirusa.

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u 2020. godini, posmatran u tekućim cijenama, zabilježio je pad od 8,3 posto u odnosu na 2019. godinu, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pad prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 4,9 posto dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen pad u iznosu od -4,4 posto.

U vrijeme locdowna, promet trgovine na malo zabilježio je drastičan pad, koji je u aprilu u odnosu na mart iznosio čak 34,6 posto.

Od tada bilježi se postepeni oporavak na mjesečnom nivou, a u decembru 2020. trgovina na malo imala je rast od 1,0% u odnosu na novembar 2020. godine, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh