BiH

Bosanac patentirao nuklearnu bombu

BOSANAC Nedžib Murtić patentirao je novu vrstu nuklearne bombe koja, kako tvrdi, ima potencijal da promijeni svijet koji poznajemo, piše Avaz.ba.

Naime, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u svibnju 2019. godine izdao je rješenje o dodjeli konsenzualnog patenta za pronalazak pod nazivom “Eksplozivno-reaktivna naprava”.

Obrazloženje izuma
U obrazloženju patenta navodi se da se eksplozivno-reaktivna naprava sastoji od tri skupa komponenti. Prvi skup komponenti su olovna cijev oblika epruvete, koja je šuplja s jedne strane, radioaktivna supstanca i gama-zrake. Drugi skup komponenti su elektromagnet pozitivnog naboja, pozitivna anoda, zrak, kisik, dušik, a treći olovna obloga i elektromotor.

“lzum spada u oblast atomskog fuzijskog oružja koje iskorištava plazmu, odnosno atomsku jezgru kisika i dušika za stvaranje eksplozije”, navodi se u objašnjenju patenta.

Dodaje se da prilikom napuštanja atomske jezgre težih elemenata neutroni posjeduju ogromnu temperaturu, prolaze kroz magnetno polje pozitivnog naboja i dolaze u mehanički dodir s magnetom, tope magnet i tako plazma napušta komoru, odnosno dolazi u dodir s vlažnim zrakom, a kao posljedica dolazi do lančanog zapaljenja vodika u vlažnom zraku na ogromnom prostranstvu.

U objašnjenju patenta navodi se i način primjene ovog pronalaska.

“Na taj način pronalazak omogućava praktičnu, trajnu i korisnu spravu koja se može ekonomično proizvesti, te uključuje bitna poboljšanja u odnosu na ranije poznata atomska naoružanja ovog tipa. Stručnjacima će biti očigledno da je moguće načiniti brojne preinake i promjene atomskog naoružanja prema ovom pronalasku, bez napuštanja obima i suštine pronalaska”, navodi se.

“Ova bomba se može koristiti kao aviobomba. Svi elementi se mogu staviti na neko postolje i ugraditi u raketu te nju onda ispaliti na neprijateljske položaje. Ova bomba bila bi jača od fisijske bombe ili, bolje rečeno, od obične atomske bombe. I na nivou je s fuzijskom ili hidrogenskom bombom”, rekao je Murtić za Avaz.

Dodao je da se ova vrsta nuklearne bombe može nazvati i ekološkom nuklearnom bombom. “Nakon vrlo snažne eksplozije nema radijacije, kao što je slučaj kod klasične atomske bombe. Radi se o novoj tehnologiji, nakon oslobađanja ogromne energije ne ostaje radioaktivna pustoš”, naglašava.

Nagrađivani izumi
“Prvi moj patent je globus s magnetnim ležištem. Drugi je isto vezan za magnetni ležaj, a radi se o kotaču na automobilu. Treći patent je, također, univerzalni kotač s grijačem. Ovaj izum je bio na izložbi u Zagrebu, ali nije osvojio nagradu. Ipak, za ovaj univerzalni lebdeći kotač dobio sam dvije nagrade u Ženevi i Parizu. U Parizu sam dobio srebrenu medalju, a u Ženevi brončanu”, rekao je Murtić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh