BiH

Sud po drugi put odbio zahtjev Vlade za obustavu štrajka medicinara

Općinski sud u Mostaru po drugi put je odbio prijedlog Vlade HNK-a za privremenu mjeru zabrane održavanja generalnog štrajka zdravstvenih radnika, potvrdili su predstavnici sindikata koji okupljaju medicinare u ovom kantonu. Predsjednik Sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić zadovoljan je posljednjom sudskom odlukom, kazavši da su sindikati od početka vjerovali sudovima, a danas se potvrdilo – i s razlogom.

Sindikat zdravstvenih radnika / PR - Haber.ba

– Hvala advokatima Paponji i Bunozi, od danas smo potpuno uvjereni da su otklonjene sve prepreke i da više ništa ne može zakočiti pregovore. Očekujemo da sjednemo već u ponedjeljak i pregovaramo, jer je sasvim jasno da trpe pacijenti. Imamo eskalaciju stanja i moramo hitno reagovari, izjavio je Anić.

Predsjednik Sindikata zdrvastvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković zadovoljan odlukom suda, rekao je da je Kantonalno pravobranilaštvo ovim doživjelo potpuni fijasko, te da su pali u vodu svi pokušaji ministra Gorana Opsenice i njegovog zamjenika Antonija Vujice.

– Dosad su sve radili mimo zakona. Pozivam na odgovornost i ministra Opsenicu, i Vladu, i Skupštinu koja je dužna Vladi narediti da nas pozovu i da odmah započnu pregovore. Ako nastave djelovati kao što su dosad ozbiljno će se ugroziti zdravstveni sistem, a za to će isključivi krivci biti ministar Opsenica, njegov asistent Vujica i ostali pomagači. Oni ovim potezima nastoje prikriti svoju nesposobnost, tvrdio je Vuković, najavivši i krivičnu prijavu protiv ministra Opsenice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh