BiH

Uskoro ublažavanje mjera koje su na snazi u školama HNK

Nezadovoljni odnosnom vlati, poboljšanje svog statusa i rješavanje određenih problema traže i u sindikatima prosvjetnih radnika u HNK-a. Traže mnogo više sredstava u budžetu kantona za naplatu pravomoćnih presuda koje su prosvjetni radnici dobili u sporovima sa Vladom, potpuno ukidanje mjera koje se odnose na suzbijanje pandemije COVID-a 19 u školama, te potpis novog Kolektivnog ugovora. Tim povodom, predstavnici sindikata danas su razgovarali sa premijerom Nevenkom Hercegom i ministrom obrazovanja Rašidom Hadžovićem.

Slavko Lauuš / PR - Haber.ba

– Usaglasili smo određene stvari i očekujemo skoro ublažavanje pandemijskih mjera koje se odnose i na učenike i na nastavno osoblje. Dogovorili smo konkretno da nastava za osnovce ubuduće traje minimalno dva ipo sata, te da se djeca vrate u fiskulturne sale u kojima će odsad pohađati sate Tjelesnog odgoja, rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK-a koje nastavu izvodi na Bosanskom jeziku, Omer Tipura.

Otkrio je i da je razgovarano o pravosnažnim presudama i akcionom planu koji je predvidio isplatu dugovanja tokom predstojećih 13 godina, kazavši da je vlast dala obećanje da će se već u Budžetu za ovu godinu izdvojiti više novca od 200 hiljada maraka o kojima se govorilo. Ukoliko Budžet bude stabilan, u sklopu stavke od četiri miliona koja nije kompletna za ovu namjenu, značajan novac će se navodno izdvojiti i za presude.

– Dotakli smo se i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, i vjerujem da ćemo za 15 dana imati jasniju sliku u pogledu svih naših problema. Nadam se da dolaze povoljniji vjetrovi u obrazovanje u Hercegovini. Nadam se skorim sastancima sa ljudima iz kriznih štabova i vjerujem da će to biti dobro za sve nas na kraju. Ohrabrujuće je i obećanje da će se za presude izdvojiti više od onih 200 hiljada maraka. Premijer se složio da je to premali iznos, rekao je njegov kolega Slavko Lauš.

Zadovoljan ishodom sastanka bio je i predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja HNK-a Josip Mili


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh