BiH

Generalni direktor potvrdio: Struja će poskupjeti

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, izjavio da će u narednim mjesecima poskupjeti struja u ovom bh. entitetu, ali da će to biti u malom procentu.

El. stub - Facebook

Petrović je pojasnio da je Rudnik i termoelektrana Ugljevik, kao proizvođač električne energije u RS, prije godinu pokrenuo tarifni postupak i da im je odobreno povećanje cijene električne energije na pragu elektrane, te da će to uticati na regulisanu cijenu struje domaćinstvima i malim preduzetnicima.

“Elektroprivreda će pokrenuti tarifni postupak, kao snabdjevač, u Regulatornoj agenciji za energetiku i siguran sam da će, nakon analiza, u narednim mjesecima doći do povećanja računa za električnu energiju”, rekao je Petrović.

On je rekao da procedura traje minimalno dva mjeseca, te da će Elektroprivreda uraditi sve da se potkrijepe razlozi zbog čega je potrebno promijeniti cijenu električne energije.

“To će, u svakom slučaju biti neki mali procenat. Ali, vidjećemo koja domaćinstva će to obuhvatati i koje preduzetnike, jer smo planirali da novim zakonom uvedemo kategoriju energetski zaštićenog kupca”, rekao je Petrović.

On kaže da kategorija – energetski zaštićen kupac nekada postojala pod drugim nazivom, te da je bilo subvencionisana potrošnja kilovat-sati električne energije po određenim domaćinstvima.

“Zakonom je predviđeno da nadležno Ministarstvo za zdravlje i socijalnu zaštitu, uz saradnju Ministarstva energetike i rudarstva srpske i Elektroprivrede napravi pravilnik i uredbu po kojoj će se definisati koji to građani i preduzetnici mogu da imaju status zaštićenog kupca”, rekao je Petrović za “RTRS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh