BiH

COVAX objavio plan opskrbe vakcinama zemalja u razvoju; koliko će dobiti BiH

COVAX mehanizam objavio je plan za distribuciju vakcina protiv COVID-19 koji se odnosi na zemlje u razvoju, prema kojem će, do sredine godine, 145 zemalja koje spadaju u ovu grupu, dobiti doze za 3,3 posto stanovništva.

Procjenjuje se da će isporuka prvih vakcina započeti krajem februara.

“Prva indikativna raspodjela obuhvata 240 miliona doza vakcine AstraZeneca-Oxford, koju proizvodi Institut za serum u Indiji”, rekao je Seth Berkley, glavni izvršni direktor Gavija, saveza vakcina koji želi povećati pristup imunizaciji u zemljama u razvoju.

“Također obuhvata 96 miliona doza iste vakcine osigurane prema naprednom ugovoru o kupovini potpisanom direktno između Gavija i AstraZenece, ali i 1,2 miliona injekcija vakcine Pfizer-BioNTech COVID-19”, dodao je Berkley.

Ann Lindstrand, koordinatorica Svjetske zdravstvene organizacije za programe imunizacije, kazala je kako su ovo fantastične vijesti.

“Možemo početi vakcinisati. Dolazi sljedećih sedmica”, kazala je Lindstrand.

Šef WHO-a Tedros Ghebreyesus upozorio je ranije da, iako je razvoj vakcina velik uspjeh, svijet ne smije dopustiti da uvođenje novih vakcina produbi već postojeće nejednakosti, niti dovede nove.

Zemlje će primati doze proporcionalno veličini populacije.

Najviše će otići u Indiju (97,2 miliona), a slijede Pakistan (17,2 miliona), Nigerija (16 miliona), Indonezija (13,7 miliona), Bangladeš (12,8 miliona), Brazil (10,6 miliona), Kenija (4,2 miliona), Sudan (3,4 miliona) Jemen (2,3 miliona) i Sirija (1,02 miliona).

COVAX je postavljen s ciljem osiguravanja pravedne raspodjele cjepiva zemljama i ljudima u nevolji.

Među zemljama regije najviše će dobiti Srbija (345.600), a slijede Bosna i Hercegovina (180.000), Albanija (141.600), Sjeverna Makedonija (103.200), Kosovo (100.800) i Crna Gora (84.000).

Mehanizam COVAX je formiran s ciljem osiguravanja pravedne raspodjele vakcina zemljama svijeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh