BiH

Komercijalna vakcina protiv COVID-19 u ZHK: Među 1.200 prijavljenih najveći broj Sarajlija

Za prve doze ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V koje bi uskoro trebao nabaviti Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) ZHK, dosad se prijavilo oko 1.200 osoba, a najviše njih dolazi iz Sarajeva, kazala je Feni direktorica tog zavoda Andrea Jurić.

Naglasila je kako prijave traju do 12. februara i da Zavod, svima koji se prijave u tom roku, garantira da će dobiti obje doze vakcine. Ponovila je kako oni, koji se ne registriraju do navedenog roka, kasnije ne mogu tražiti vakcinu.

Po njenim riječima, prijave su počele 1. februara, a gotovo svi prijavljeni dolaze izvan ZHK.

– Velik broj prijavljenih osoba dolazi iz Sarajeva zbog čega ćemo nastojati osigurati vakcine u glavnom gradu BiH kako bi svi prijavljeni svoje doze mogli primiti u lokalnim domovima zdravlja – istaknula je Jurić.

Dodala je kako se prva vakcinacija očekuje za 20-ak dana od trenutka zatvaranje narudžbe.

Od proizvođača smo dobili garanciju da će vakcina biti isporučena u rekordnom roku – kazala je direktorica Zavoda.

Naglasila je kako je riječ o vakcini koja je nastala na ranije rađenim metodama, zbog čega je ta vakcina, po njenom mišljenju, pouzdanija od vakcina koje su nastala na novim principima što će otežavati dokazivanje njihovog (ne)djelovanja i mogućih nuspojava.

– Vakcina koju mi imamo je nastala na jako sličnim principima na kojima su se oduvijek pravila i izrađivale vakcine, tako da su dosta sigurne jer su naučnoj zajednici jako dugo poznata – istaknula je Jurić, prenosi “Faktor“.

Ocijenila je kako je interes za vakcinu jako dobar zbog čega će i povećati broj svojih telefonskih linija.

Direktorica Zavoda ZHK također je pozvala sve zainteresirane građane da se vakcinišu, odnosno prijave za vakcinisanje.

– Pozivam ljude da se vakcinišu, iako je to komercijalna vakcina. Svi ovi mehanizmi, putem Covaxa i drugih izgleda da nisu dali rezultate, tako da se bojim da će im ovo biti jedina prilika da se kod nas vakcinišu. Sutra će mnogo toga ovisiti o tome jeste li vakcinisani ili ne, a to uključuje kretanje po Evropskoj uniji i nekim drugim zemljama koje će našim građanima vrlo vjerovatno biti zabranjeno, ili će biti uvjetovano vakcinisanjem – pojasnila je Jurić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh