BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH – Izetbegović u Brčkom otvorio Spomen sobu – Muzej logoraša (FOTO)

"Spomen-sobu – Muzej logoraša" otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kazavši da logoraši nisu bili krivi što se nisu uklapali u fašističke projekcije, a da se prošlost ne smije zaboraviti, da nam se istorija ne bi ponovila.

No image - Haber.ba


Bakir Izetbegović (Foto: Haber.ba)

U dijelu hangara Luke u Brčkom danas je otvoren prvi muzej “Spomen-soba – Muzej logoraša” posvećen svim logorašima – žrtvama torture tokom proteklog rata u BiH.

Arhivska građa, fotografije, dijelovi odjeće i obuće bivših logoraša čine ovu muzejsku postavku.

“Spomen-sobu – Muzej logoraša” otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kazavši da logoraši nisu bili krivi što se nisu uklapali u fašističke projekcije.

„Ne smije se zaboraviti prošlost, da nam se istorija ne ponovi“,poručio je predsjedavajući Izetbegović.

Istakao je da otvaranje ovog muzeja šalje jasnu poruku da na ovoj zemlji više nikada ne smije biti otvoren koncentracioni logor, dodajući da zločin nezastarijeva i da će zločinci morati nekada odgovarati za svoja nedjela.

Logor u Luci u Brčkom otvoren je 7. maja 1992. godine. Kroz njega je prošlo oko 3.500 ljudi, a pretpostavlja se da je ubijeno nekoliko stotina. 

„Prvi komandant ovog logora bio je Goran Jelisić Adolf, a nakon njega Konstantin Simonović Kole koji je sa svojom sestrom Monikom Ilić-Karan činio grozne zločine. U ‘Luku’ su dovođeni ljudi s posla, njive ili ulice koji su bili maltretirani, mučeni, silovani i ubijani“, rekao je predsjednik Udruge logoraša Brčko Distrikta Fadil Redžić.

Najgore zločine je počinio Jelisić koji je osuđen na 40 godina zatvora. Monika Ilić-Karan je osuđena samo na četiri godine, ali Sud u Brčkom je zatvorsku kaznu smanjio na dvije godine i šest mjeseci.

Redžić ističe da sudstvo i tužilaštvo ne vodi dovoljno računa o procesuiranju ratnih zločina kao što bi trebali, dodajući da logoraša u BiH ima sve manje te da se nekim zločincima nikada neće suditi.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković naglasio je da su izgradnja Muzeja logoraša i svi eksponati osigurani sredstvima ovog saveza.

„Naš cilj je da doprinesemo stvaranju povjerenja, suživota i tolerancije između građana BiH i ne želimo da prenesemo iskrivljenu sliku o dešavanjima od 1992. do 1995. Godine“, pojasnio je Mešković.

Podvlači da otvorenjem ovog muzeja logoraši žele poslati jasnu poruku, a to je da se ne zaboravi i da se ne nikada ne ponovi.

„U BiH je registrirano 55 hiljada logoraša, ubijeno 30 hiljada, a 25 hiljada muškaraca i žena je silovano u logorima tokom rata“,podsjetio je on.

Zamjenik predsjednika Skupštine Brčko Distrikta BiH Adem Ribić poručio je da je Muzej logoraša izraz poštovanja prema žrtvama te ističe da se u Brčko Distriktu još 122 osobe vode kao nestale.

U Savezu logoraša BiH, koji danas u saradnji s Vladom i Skupštinom Brčko Distrikta obilježava i Dan logoraša BiH, naglašavaju da otvaranjem Spomen-sobe – Muzeja logoraša žele osigurati vječnu uspomenu na najstravičnija mučenja na pragu 21. stoljeća.

Na oko 500 metara kvadratnih izloženi su eksponati iz svih logora u BiH iz perioda 1992-.1995., koji su evidentirani i čije je postojanje dokazano u krivičnim postupcima ICTY-a, domaćih i drugih sudova. Također, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije Sarajevo (UDIK), danas je na Trgu Mladih u Brčkom organiziralo performans – sat šutnje u crnini kojim su odali počast ubijenim brčanskim civilima u proteklom ratu.

„Ovo organiziramo kao čin suočavanja s prošlošću, odnosno s onim događanjima koja su se dogodila u logoru Luka 1992. godine. Smatramo to kao svoju odgovornost prema žrtvama Brčko distrikta BiH, kao odgovornost prema ubijenim u ovome gradu i svima onima koji su preživjeli torturu u Logoru Luka“, kazao je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh