BiH

Policajac spasio život muškarcu: “Počeo je gubiti boju, nije bilo pulsa, oživljavao sam ga”

Sanel Šurković je uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a u kritičnom trenutku nalazio se u restoranu kada je muškarcu pozlilo.

Sanel Šurković - Agencije

Sanel Šurković spasio je život čovjeku kojem je pozlilo na Vlašiću, a kasnije je kazao da je presretan jer se našao u blizini i jer je reagirao na pravi način, piše portal XK.

Šurković je uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a u kritičnom trenutku nalazio se u restoranu kada je muškarcu pozlilo.

Životne funkcije

Vidio sam da su ljudi ustali da pomognu. Svako reagira na svoj način, davali su mu vode da pije, međutim znao sam da to nije ispravan način za pomoći nekome ko ne daje životne funkcije. Upitao sam je li neko od prisutnih medicinske struke, te se javila jedna žena koja je provjerila vitalne parametre i kazala da je čovjek već mrtav. Počeo je gubiti boju, nije bilo pulsa – priča Šurković.

Kaže da s obzirom na to da mu supruga radi u Hitnoj pomoći, a i tokom obuke i na Akademiji imali su pokazne vježbe reanimacije, znao je da treba pristupiti reanimaciji.

Nakon 90 kompresija, oživljavao sam ga oko minutu kada je došao do daha i polahko mu se počela vraćati boja u licu. Zvao sam hitnu, ali ona je dolazila iz Travnika, a i put je bio blokiran zbog skijališta. Ja sam čovjeka uzeo u naručje, stavio ga u službeni automobil i krenuo ususret hitnoj. Pod rotacijama sam ga dovezao na pola puta do hitne, gdje su ga oni preuzeli i prebacili ga u Travnik – kaže Šurković.

Dužni pomoći

Ističe da su supruzi od čovjeka kojeg je spasio iz policije rekli o kome se radi te ga je ona nazvala i zahvalila mu se.

Prelijepo sam se osjećao. Vodim se onim da ako spasiš jedan život, da si spasio cijeli svijet. Ja ću uvijek biti spreman da isto učinim za svakog građanina. Svi policijski službenici su dužni tako da reagiraju – kaže Šurković, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh