BiH

Sebija Izetbegović o Pfizer – BioNTech vakcinama: Odmrzavanje traje tri sata

U prostorijama Discipline za nauku i nastavu KCUS održan je sastanak koordinatora Kriznog štaba i članova timova za vakcinaciju KCUS sa predstavnicima J. U. Zavoda za javno zdravstvo KS.

dr. Sebija Izetbegović - Fena.ba

Iz Zavoda za javno zdravstvo prezentirane su privremene preporuke za upotrebu Pfizer – BioNTech COVID-19 vakcine, za upotrebu u vanrednim stanjima, a na osnovu preporuka koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization).

Dr. Anisa Bajramović, spec. epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo upoznala je prisutne sa najvažnijim karakteristikama ove vakcine.

Prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, već su pripremljeni spiskovi timova i osoblja za vakcinisanje, kao i spiskovi osoblja koje će biti vakcinisano, prenosi “Radiosarajevo“.

“Neće biti potrebno skladištenje na -80 stepeni. Vakcine će se transportovati iz Mostara, tako da ćemo imati već odmrznute uzorke. Odmrzavanje traje tri sata na sobnoj temperaturi. U ta tri sata uračunavamo prijevoz do KCUS, i pripremu osoblja i inventara. Odmrznuta vakcina se može koristiti pet dana. Za toliko vremena mi ćemo utrošiti sve vakcine koje dobijemo. Kao što sam ranije rekla, uposlenici KCUS medicinske struke spremni su raditi koliko god bude potrebno da se proces vakcinacije sprovede brzo i sigurno“, kazala je generalna direktorica KCUS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh