BiH

Nastavljen rat na relaciji Ministarstvo zdravstva HNK – sindikati: U ponedjeljak masovni prostest

Ministarstvo zdravstva HNK-a jutros je organizovalo konferenciju za medije, na kojoj se novinarima zanimljivo nije obratio ministar Goran Opsenica, već njegov pomoćnik Antonio Vujica. Podsjetio je da je u proljeće prošle godine pokrenuta inicijativa za potpis Kolektivnog ugovora ali i da je prethodno bilo potrebno ustanoviti reprezentativnost sindikata.

– Nakon procjene, reprezentativnost je dobio samo Sindikat SKB-a Mostar. Drugi sindikat nije ispunjavao sve uvjete. Nakon toga, poslali smo upit Federalnom ministarstvu zdravstva u kojem smo pitali da li jedan sindikat može zastupati ostale, na što smo dobili potvrdan odgovor, ali uz uvjet da taj sindikat ispunjava sve što nalaže zakon, rekao je Vujica.
Naveo je i da je prijedlog kolektivnog ugovora koji je dostavljen Vladi, već na prvo čitanje bio neprihvatljiv. Predviđao je koeficient, satnicu, te proširenje i uvođenje novih materijalnih prava.

– To su neostvarivi brojevi koji bi direktno narušili ugovor sklopljen sa Sindikatom doktora medicine. Vlada im je dostavila istovjetan prijedlog, a oni su zatražili povećanje u iznosu, a ne u postotku, iako bi se trebao računati postotak, a ne iznos. Sindikati su odluku o štrajku donijeli dan prije pregovora. Nije uredu da se štrajkuje tokom pregovora. Imali smo prigovor na sastav njihovog pregovaračkog tima, jer on ne odražava reprezentativnost, istakao je Vujica.
Naveo je i kako u svemu najviše ispaštaju pacijenti, te da svakodnevno u sektor rada Ministarstva zdravstva pristižu pritužbe o izostanku zdravstvene zaštite.
– Ono što od nas traže sindikati ne bi izdržala ni Švicarska. Jeste li čuli da i u jednoj branši sindikat spominje neplaćeno odsustvo od tri godine, zapitao se na kraju Vujica.
Uslijedio je brzi odgovor iz sindikata.

– Gospodin Vujica nije ovlašten da govori bilo šta o pregovorima, jer nije imenovan u pregovarački tim, priča napamet i bezveze drži konferencije. Dotični je najmalignija ćelija Ministarstva zdravstva i osoba koja samo smišlja marifetluke i pravne zavrzlame, kazao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.
Česta pismena komunikacija za Ministarstvom zdravstva Federacije BiH, samo je način da kantonalna vlast jeftino kupi vrijeme i poveća pristisak na zdravstvene radnike, smatraju u sindikatima.
– Ponovo su tražili mišljenje federalnog ministra o tome da li neko može ili ne može biti član pregovaračkog tima. Naravno da tako ne može, jer to je direktno miješanje u sami sindikat. Nas ne zanima ko će biti u njihovom pregovaračkom timu, dodao je predsjednik Sindikata zaposlenih u SKB Mostar Ivica Anić, dodajući i da za vlast sporni članovi tima nisu angažirani kao članovi reprezentativnog sindikata, već kao pravni i ekonomski stručnjaci.
Sindikalisti su za ponedjeljak, ako se nešto značajno ne promijeni, najavili najmasovniji protest dosad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh