BiH

Eric Nelson: “Bez jedinstva nema mira, samo gorčina i bijes”

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson čestitao je novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris nakon njihove inauguracije.

Eric Nelson - Vijesti.ba

Naš 46. predsjednik, šesti kojem sam imao čast služiti. 2009. godine kao američki konzul u Minhenu dočekao sam Bidena na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti, to je bila njegova prva prekomorska stanica kao potpredsjednika SAD-a. Danas je predsjednik Biden potvrdio višedecenijsku podršku saveznicima naglasivši da će i dalje “biti snažan i pouzdan partner za mir, napredak i sigurnost“, kazao je Nelson dodavši da se ove riječi odnose i na BiH.

U ovoj zemlji imamo mnogo posla, ali i značajne mogućnosti. Mnogo toga što treba popraviti, obnoviti, izliječiti i izgraditi, ali i mnogo toga što se može dobiti. Ono zahtijeva najnedostižniju od svih stvari u demokratiji, jedinstvo“, kazao je.

Kako je naveo, svjestan je da je realnost sasvim drugačija.

Znam da su sile koje nas razdvajaju duboke i stvarne, ali isto tako znam da nisu novost. Naša historija je bila stalna borba između američkog ideala da smo svi stvoreni jednaki i surove ružne stvarnosti da su nas rasizam, nativizam, strah, demonizacija davno razdvojili.

Možemo tretirati jedni druge sa dostojanstvom i poštovanjem.

Možemo udružiti snage, zaustaviti viku, smanjiti temperaturu. Bez jedinstva nema mira, samo gorčina i bijes“, kazao je Nelson, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh