BiH

Počasni građani Schumacher i Dole – U Narodnom pozorištu održana svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo u Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održana svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su laureatima uručena najveća priznanja Kantona Sarajevo.

No image - Haber.ba


Dani Kantona Sarajevo (Foto: Oslobođenje)

Počasni građani Kantona Sarajevo su jedan od najboljih vozača Formule 1, veliki prijatelj Sarajeva Michael Schumacher i bivši američki senator Bob Dole.

Specijalni ambasador

Nagrađenima, odnosno njihovim izaslanicima, u prisustvu velikog broja uglednih gostiju iz kulturnog i političkog života nagrade su uručili Muhamed Kozadra, v.d. premijer Kantona Sarajevo i Mirjana Malić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo.

U ime Schumachera nagradu je preuzeo Franz Kaufmann iz Odjela za kulturu Ambasade Njemačke u BiH, a nagradu u ime Dolea iz Političkog odjela Ambasade SAD u BiH Khanh Nguyen. U ime Dunje Blažević nagradu je preuzela njena prijateljica Amra Bakšić Čamo iz Centra za savremenu umjetnost.

Michael Schumacher je kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao 1,5 miliona eura za razne projekte u Sarajevu, Senegalu i Peruu, te je u sklopu tih projekata dva puta posjetio Sarajevo. On je, nakon agresije na BiH, djeci koja su teško ranjena u granatiranju plaćao liječenje i proteze.

Pravedna borba

Bob Dole je počasnim građaninom Kantona Sarajevo proglašen zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u pružanju podrške u zaustavljanju agresije i očuvanju države BiH. Javno priznanje Plaketa Kantona Sarajevo dodijeljena je hrvatskoj historičarki i kritičarki umjetnosti Dunji Blažević te publicisti Nihadu Halilbegoviću. Dunja Blažević je dobila priznanje za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju Kantona Sarajevo i BiH u oblasti kulture i umjetnosti, a Nihad Halilbegović za izuzetne zasluge u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Sarajeva i države BiH od agresije, kao i za doprinos u očuvanju kulturnog nasljeđa u BiH.

(oslobođenje.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh