BiH

U BiH stižu Pfizerove vakcine: Poznato kada će biti dostupne prve doze

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je danas u Sarajevu da bi prve vakcine protiv COVID-a u FBiH trebale stići krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, riječ o Pfeizerovim vakcinama, a zavodi za javno zdravstvo u FBiH spremni su za početak procesa vakcinacije.

Pfizer - Reuters

Nakon sastanka povodom početka aktivnosti vakcinacije na kojem su učestvovali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva te kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u FBiH, Pehar je rekao da još nema tačnih informacija o prvim količinama, ali da bi to trebalo biti između pet i deset hiljada doza.

Naglasio je da bi distribucija vakcina do FZZZ-a trebala biti u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH odakle će biti distribuirano do kantonalnih zavoda i dalje do zdravstvenih ustanova.

Pehar je dodao da u prostorijama FZZZ-a u Mostaru postoji frižider tehničkih mogućnosti za skladištenje najzahtjevnijih Pfeizerovih vakcina na -80 stepeni celzijusa gdje će biti držane do početka distribucije.

Voditelj Službe za epidemiologiju FZZZ-a Sanjin Musa istakao je da se očekuje da Evropska medicinska agencija do kraja mjeseca da dozvolu i za druge vakcine te se u prvom kvartalu očekuje poboljšanje procesa nabavke i distribucije vakcina.

Pojasnio je da su prioritetne grupe za vakcinaciju zdravstveni radnici i štićenici staračkih domova.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš potcrtao je da je njihova zadaća prihvat i distribucija vakcina do zdravstvenih ustanova, te da prate provedbu procesa imunizacije.

Dodao je da će uskoro odrediti prioritete među zdravstvenim radnicima a to će biti oni koji su najviše izloženi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh