BiH

Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Memorijalnim pješačkim pohodom i polaganjem cvijeća na brdu Inač kod Kreševa planinari i poštovaoci lika i djela jednog od naistaknutijih državnika bivše Jugoslavije Džemala Bijedića obilježili su 44. godišnjicu njegove pogibije.

Pohod - novum.ba

Osamnaestog januara 1977. godine, na putu iz Beograda za Sarajevo, avion u kojem se nalazio Džemal Bijedić, njegova supruga i još šest članova posade, pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima, srušio se nadomak Kreševa. Brojni poštovaoci njegovog lika i djela, pohodeći mjesto stradanja, prisjećaju se, kažu, za njih nekih ljepših vremena.

– Njegov trud da ujedini sve narode u bivšoj Jugoslaviji je bio vanserijski, kako talenat tako i znanje za suživot i multukulturu – kaže Azar Pašić, učesnik pohoda.

– Planinari su uporni, bez obzira na minuse. Okupljamo se gore da bismo na taj datum ukazali počast tim ljudima – navodi Eduard Jukić, predsjednik PD Vranica Fojnica.

Kao predsjednik Saveznog izvršog vijeća Džemal Bijedić bio je u to vrijeme drugi čovjek države, političar koji je zastupao ravnopravnost naroda i nacija, ali i uspio osigurati Bosni i Hercegovini ravnopravnu poziciju sa ostalim jugoslavenskim republikama. Lider je, kažu učesnici pohoda, kakvog treba današnje društvo.

– Kvalitetan, harizmatičan vođa mora postojati da bi povukao generacije za sobom. Sad je ovo nezgodno vrijeme – kaže učesnik pohoda Reuf Lemeš.piše “Mostarski“.

– Da je neko nastavio njegovu ideju i djelo, danas ovoga vjerovatno ne bi bilo – smatra učesnik pohoda Enes Imamović.

Priznanje muslimanskog nacionalnog identiteta koje je vodilo jačanju Bosne i Hercegovine te njena afirmacija u jugoslavanskim okvirima, ali i svijetu, neke su od zasluga jednog od najvećih državnika koje je ova zemlja imala u novijoj historiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh