BiH

Mostarska izborna farsa za kraj: Gospodo stranci, nametnite elektronsko glasanje

O anomalijama izbornog sistema i krađi izborne volje mogli smo u prošlosti čitati mnogo puta. Znali smo, dakle, svi da rezultati izbora nikad nisu bili potpuno regularni, niti da su do kraja značili stvarnu volju građana, ali nikada niko nije pokrenuo bilo šta što bi konkretno moglo dovesti do epohalnih promjena.

Glasanje - Ilustracija / Vijesti.ba

Prevelika pamet u ovom slučaju nije nam ni potrebna. U svijetu postoji moderan sistem u vidu elektronskog glasanja, koji je lako moguće primjeniti i u našoj zemlji. Jedini problem je što danas u Bosni i Hercegovini mali broj političara intimno priželjkuje promjenu ove vrste. Zbog toga do nje neće doći još zadugo, osim u slučaju da decenijski cirkus prekine međunarodna zajednica, pa nametne zakon koji bi donio i poštenije izbore.

Izbori u Mostaru bili su izdvojeni od ostalih gradova i općina, a sama ta činjenica kod opozicionara je budila nadu da će oni biti pod prismotrom međunarodne zajednice i nevladinih posmatrača, te da će time biti potpuno regularni i pošteni. Potpisnik ovih redova godinama prati izborne cikluse (cirkuse) u Mostaru (opće izbore uglavnom, jer lokalnih dugo nije bilo) i s velikom sigurnošću tvrdi da su nedavni izbori bili regularniji od svih dosadašnjih. E sad zamislite koliko se kralo recimo 2018. kada je vjerovatno dosegnut vrhunac lopovluka u režiji kreatora, konačno ogoljenih minulih dana.

Sistem organizacije izbora na način da političke stranke predlažu i delegiraju članove biračkih odbora u društvu kakvo je naše u najmanju ruku je samoubilački. Za sam proces godinama su zaduženi isti stranački “igrači“ koji su davno sve trikove i finte stavili u mali prst, pa ih se skoro ni spriječiti ne može. Također, u anarhiji kakvu imamo, pojedinci svjesni da im niko ništa ne može (uključujući SIPA-u, tužilaštva, FUP i ostale institucije u kojima sjede njihovi ljudi), čine šta im volja. Ide se toliko daleko da se naprimjer posmatračima koji ponekad zatraže uvid u nešto, otvoreno i fizički prijeti.

Da se priprema krađa velikih razmjera u Mostaru jasno je bilo još ljetos kada je za izbore prijavljen ogroman broj subjekata koji u ovom gradu nikako nemaju oganke. Opozicija je reagovala i pisala krivične prijave, a Tužilaštvo do sada nije reagovalo po tom pitanju . Mjesec kasnije isto tužilaštvo ekspresno je reagovalo na krivične prijave iz HNS-a i pokrenulo istrage koje će možda biti okončane i optužnicama.

Stranke opozicije, u prvom redu BH blok koji je sigurno najveća žrtva pljačke, ponovo će podnijeti krivične prijave, ovog puta za izborne malverzacije, ali sudeći prema prema dosadašnjoj praksi Tužilaštvo vjerovatno neće reagovati. Jedina nada je CIK, institucija koja da bi sačuvala dignitet mora naložiti ponovno brojanje svih listića u Mostaru, te hitno razriješiti kompletnu Gradsku izbornu komisiju. U protivnom kompletan proces će biti samo još jedna farsa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh