BiH

Banjaluka, Brčko, Bijeljina – Voda nosila mostove, sela odsječena

Vodostaji nekoliko rijeka u BiH i dalje su u porastu, ali s prestankom kiše situacija u pojedinim poplavljenim područjima se stabilizovala.

No image - Haber.ba


Poplave (Foto: Arhiva)

Većina putnih pravaca, na kojima se usljed odrona, klizišta i izlijevanja rijeka u nedjelju nije moglo putovati, danas je bila prohodna.

Vlada Brčko distrikta na vanrednoj je sjednici zbog poplava proglasila elementarnu nepogodu, s ciljem zaštite života ljudi i materijalnih dobara.

“Posebno je važno da hitno budu sanirana oštećenja na infrastrukturi”, rekao je gradonačelnik Anto Domić.

Podaci resornog ministarstva pokazuju kako je na području RS tokom proteklog vikenda palo od 50 do 80 litara kiše po metru kvadratnom, a prognoze pokazuju kako se nove padavine mogu očekivati već u četvrtak.

“Zbog kiše koja je pala očekuje se dalji porast vodostaja rijeka Une, Sane, Vrbasa, Ukrine i Bosne, a prema posljednjim podacima kota vanredne odbrane od poplava prevaziđena je na rijeci Uni, nizvodno od Novog Grada, a kota redovne odbrane od poplava na rijeci Sani kod Prijedora i rijeci Vrbasu kod Delibašinog Sela”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nakon sjednice Koordinacionog tima za uspostavljanje jedinstvenog sistema monitoringa.

Dodaju kako će i na rijeci Savi zbog većih doticaja iz pritoka sa teritorije RS doći do porasta vodostaja i dostizanja nivoa redovne odbrane od poplava.

Stanje na poplavljenim područjima u Pelagićevu bolje je nego u nedjelju, ali je i dalje najteže u mjesnoj zajednici Ćendići, gdje se voda ne povlači. Pristup stanovnicima je otežan, a ugroženo je 25 domaćinstava.

    Vlada proglasila elementarnu nepogodu zbog poplava

Slobodan Krstić, šef Civilne zaštite Pelagićeva, kazao je kako će mještanima zahvaćenim poplavama biti dostavljena voda za piće.

U opštini Jezero zbog rasta vodostaja Plive i Jošavke poplavljeni su benzinska pumpa, ambulanta, tri kuće i poljoprivredno zemljište, dok je u opštini Srbac 50 kuća poplavljeno, a dva mosta su srušena. Rijeka Miloševica u Prijedoru je u noći sa nedjelje na ponedjeljak poplavila kuće u naselju Vrbice i Topolik, a poplavljena su i naselja Tukovi i Raškovac.

U Drugovićima kod Laktaša je odsječeno oko 15 domaćinstava, poplavljene su prostorije poslovnog objekta “Elim” u Velikom Blaškom, a bujica je odnijela mostić na Turjanici u mjestu Dovići. U Bijeljini je voda presjekla putnu komunikaciju u mjesnim zajednicama Novi i Donja Bukovica gdje su kuće blokirane, ali nisu ugrožene, podaci su Gradskog štaba Civilne zaštite.

Drago Ristić, šef Gradskog štaba, kazao je kako su na poplavljena područja upućeni gumeni čamci da bi se građanima omogućila putna komunikacija.

U Tuzlanskom kantonu vodostaj rijeka opada, a mnogobrojne službe rade na saniranju šteta na poljoprivrednim kulturama. Poplavljeno je, takođe, i nekoliko objekata u Gornjim Hrgovima, Orahovicima i u opštini Živinice.
Stanje na putevima

Putni pravac                           mjesto                              status

Prnjavor – Srbac                       Donja Ilova                     normalizacija

Banjaluka – K. Varoš               Pobrđe                             normalizacija

Brod – Odžak                           Velika Brusnica               jednom trakom

Banjaluka – Čađavica                 Kola                               jednom trakom

Prijedor – Bišćani                                                               u prekidu
Noć bez sna

Iza mještana u Ulici srpskih rudara u banjalučkom naselju Lauš ostala je besana noć zbog pojave klizišta koje je usljed kiše proradilo u nedjelju.

“U jednom dijelu do moje kuće sinoć je bilo odronjeno samo nekoliko centimetara zemlje, a jutros se proširilo na skoro metar”, kazala je Snježana Babić, majka dvoje male djece iz ove ulice, koja je pozvala nadležne da hitno preduzmu neke korake po ovom pitanju.

(vecernji.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh