BiH

Milorad Dodik visokom predstavniku EU: “Ne želimo novac, ne želimo migrante!”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ostaje pri ranijem stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara.

Milorad Dodik - Istokrs.com

Ovo je Dodik jasno prenio visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelju.

– Na tražanje Borelja razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesovanje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje fabrike “Bira” u Bihaću za njihov smještaj. Naveo sam da to nije u nadležnosti Predsjedništva BiH i Republike Srpske, jer se “Bira” nalazi u Federaciji BiH “FBiH” koja treba da riješava ovo pitanje. Migrantska kriza u BiH je teška i na ivici humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni to pitanje moraju da rješavaju – rekao je Dodik i naveo da je preuzeo obavezu da danas razgovara sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

On je istakao da je EU dala novac za smještaj migranata putem raznih samostalnih organizacija a ne posredstvom institucija BiH, Republike Srpske i FBiH, te da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava i s toga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

Borelj jeste tražio, vjerovatno pod uticajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da Republika Srpska ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga mijenjati, odnosno na prostoru Srpske neće biti migrantskih centara. Borelj je instistirao da se pokušaju obezbijediti što humaniji uslovi za smještaj migranata, s čime sam saglasan – pojasnio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Republika Srpska ne želi novčana sredstva za smještaj migranata, niti će ih primiti.

Veoma je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvatanje migranata na području Srpske, jer samo takva politika daje rezultate. EU je ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i ona treba da preuzme potpunu odgovornost za taj problem – poručio je Dodik.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima za migrante, prije svega na otvaranju prihvatnih centara ravnomjernije raspoređenih u cijeloj zemlji.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da je Borelj telefonom razgovarao sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te da su tema razgovora bili teški uslovi u kojima se nalazi nekoliko stotina migranata u BiH, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh