BiH

Stanje pripravnosti – Proglašeno stanje elementarne nepogode zbog poplava, aktivno nekoliko klizišta

Zbog prethodnih obilnih padalina, te zasićenosti zemljišta vodom došlo je do pojave bujica i srednje velikih i velikih voda na većini značajnih pritoka Save, kao i na samoj toj rijeci.

No image - Haber.ba


Poplave (Foto: Arhiva)

”Po posljednjim podacima sa hidroloških stanica, kota izvanredne obrane od poplava povećana je na rijeci Uni u općini Novi Grad/Bosanski Novi nizvodno, a kota redovne obrane od poplava premašena je i na rijeci Sani u Prijedoru i rijeci Vrbasu u Delibašinom Selu”, izjavio je na konferenciji za novinare u Banja Luci pomoćnik ministra za vodoprivredu Mihajlo Stevanović.

U sljedećim danima, očekuje se dalji porast vodostaja rijeka Une, Sane, Vrbasa, Ukrine i Bosne.

”Na rijeci Savi zbog većih doticaja iz pritoka sa teritorije Republike Srpske doći će do porasta vodostaja i dostizanja razine redovne obrane od poplava. Na svim ovim vodotocima doći će do izlivanja u indaciju i ne očekujemo da dođe do plavljenja zaštićenih područja”, istakao je Stevanović.

On je precizirao da će se bujične vode manjih vodotoka, koje su se izlile, povući u sljedeća dva dana.

Trenutno su crpne stanice na melioracionim sustavima u pogonu i uspijevaju evakuirati vode koje dotiču do njih.

Javna ustanova ”Vode Srpske” prati stanje vodostaja i uspostavila je dežurstvo na objektima obrane od poplava.

Klizišta nisu sanirana

Stevanović je pojasnio da je Javna ustanova ”Vode Srpske” zadužena za održavanje korita rijeke Save i njenih pritoka Une, Sane Vrbasa, Ukrine, Bosne i Drine i vodoprivrednih objekata za zaštitu od vanjskih poplavnih voda (nasipa, crpnih stanica i obodne kanalske mreže).

Dužina obrambenih nasipa u Republici Srpskoj iznosi oko 200 kilometara. Riječ je uglavnom o nasipima izgrađenim za zaštitu od velikih voda rijeka Save, Une, Vrbasa, Bosne, Drine i obodnim kanalima u neposrednoj blizini ušća u Savu.

”Za samo stanje nasipa možemo reći da ima djelomična oštećenja klizišta koja nisu sanirana i da 20 kilometara nasipa nije potrebne visine u odnosu na velike vode (dio nasipa Kozarska Dubica -Gradiška u dužini od 15 km i na području Semberije u dužini od pet kilometara)”, pojasnio je Stevanović.

Milica Đorđević, sinoptičarka u Hidrometeorološkom zavodu RS-a, rekla je da je od 3. do 5.svibnja pala značajna količina kiše u cijeloj RS.

Samo u Banja Luci je tijekom travnja palo 214 litara kiše po metru kvadratnom, a prosjek u travnju je 87.9 litara.

Ona je istakla da će sljedeće padaline uslijediti od 12 svibnja, ali da neće biti jake i obilne i da neće doći do porasta vodotoka.

Stanje elementarne nepogode u Brčkom

Zbog posljednjih poplava koje su prouzrokovale veliku materijalnu štetu na poljoprivrednim usjevima i ugroženosti oko 300 obiteljskih kuća i gospodarskih objekata, gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić proglasio je stanje elementarne nepogode.

Odluku o proglašenju elementarne nepogode gradonačelnik je donio nakon današnjeg nastavka izvanredne sjednice brčanske Vlade na kojoj je raspravljano o stanju u poplavljenom području i zaključeno da treba proglasiti stanje elementarne nepogode.

Proglašenjem stanja elementarne nepogode stvoreni su uvjeti da građani kojima su poplave nanijele materijalnu štetu budu obeštećeni iz proračuna Brčko distrikta.

Smanjuje se vodostaj Bosne

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici, izmjeren danas u 15 sati, iznosi 225 cm, što je za pet centimetara niže u odnosu na posljednje mjerenje.
I na ostalim rijekama i svim vodenim tokovima na području Zeničko-dobojskog kantona trenutno nema porasta razine vodostaja niti izlijevana rijeka iz svojih korita, priopćeno je Agenciji Fena iz Kantonalne uprave za civilnu zaštitu.

Veće padaline posljednjih dana su na području ovog kantona aktivirale brojna klizišta, a najteža situacija bila je na području naselja Gornja Kosova kod Maglaja, gdje je došlo do zatrpavanja lokalnog puta.

Na području Olova aktivirala su se tri klizišta, na regionalnom putu R-467 u naselju Kalesija, lokalnim putovima Solun – Rečica i Gurdići – Petrovići.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh