BiH

Nevjerovatno, ali moguće: Ponavlja se februar 2012. i ciklon “Gabor” sa metrima snijega?

Izgleda da je zima spremila prvi veći udarac ove godine… U gorju već sada snijeg obilato pada, a uskoro bi ga trebalo biti i u nizinama većeg dijela regije.

Snijeg - Nobel.ba

Stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna objavila je projekciju ECMWF, a u pitanju je akumulacija snijega u našoj regiji za period od 06. do 16.01. O čemu je riječ možete pogledati na karti ispod.

Vrijeme – Facebook

Evo što je još pisalo u prognozi spomenute stranice:

– Postepeni trend pada temperatura u idućim danima trebao bi biti i praćen nestabilnim vremenom nerijetko uz obilne padavine. U srijedu širom regije nestabilno vrijeme povremeno s kišom. Obilna kiša se očekuje na Jadranu i dijelovima uz Jadran, u Hercegovini, jugozapadnoj Bosni, većem dijelu Crne Gore, zatim zapadne, jugozapadne i sjeverozapadne Makedonije. U višim gorskim područjima padat će obilniji snijeg, posebno u gorskim dijelovima Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Četvrtak će u mnogim dijelovima regije ipak biti koliko toliko povoljniji, ujedno i hladniji dan. Petak i dani vikenda donose novo pogoršanje vremena uz zahlađenje s padavina,a. Pritom će snijega osim u gorju biti vjerovatno i u većem dijelu nizina kopnene Hrvatske, Bosne, sjevera Hercegovine i Crne Gore, zatim na jugozapadu, zapadu, dijelu sjeverozapadne i centralne Srbije. U zaleđu Dalmacije, ostatku Hercegovine i Crne Gore krajem vikenda, preciznije u nedjelju zatim noć na ponedjeljak snježna granica bi se mogla spustiti na nekih 500 metara nadmorske visine.

PONAVLJA SE 2012. GODINA? Zanimljivo je da nije isključeno da se u drugom mjesecu “ponovi 2012. godine i tadašnji ciklon Gabor”. Podsjetimo, u februaru 2012. godine desilo se nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima. Spomenuti ciklom «Gabor» donio je takve snježne padavine kakve su bile nezapamćene.

Podsjetimo, u Srbiji je čak u 27 opština bilo proglašeno vanredno stanje. Slično je bilo u Crnoj Gori. Tog 4. februara 2012. godine, nakon što je snijeg počeo padati noć prije, velike snježne padavine okovale su i veći dio Bosne i Hercegovine. Obustavljena je nastava, saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran, u Sarajevu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi… Širom BiH građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad.

U Sarajevu je tog vikenda mjereno 107 cm snijega, a Mostaru 87 cm

Najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri su dijelili hranu i čaj. Ovakvo stanje potrajalo je nekoliko dana.

U Hrvatskoj, snijeg je zabijelio i obalu. Već 02.02.2012. u noći Dalmaciju su zahvatile padavine. Već ujutro, 03.02. Metković je mjerio 27 cm snijega, Ploče 14 cm, Šibenik 10 cm, i Split 8 cm. Uz snježnu mećavu u Splitu se ujutro mjerilo -5 °C, a u Šibeniku -6 °C. Snijeg je nastavio padati cijelog dana pa je u 19 sati Šibenik mjerio 20 cm snijega, Split i Ploče 14 cm, Zadar 7 cm. Do kraja subote, kiša je opet prešla u snijeg pa je Split uvečer mjerio nevjerovatnih 25 cm snijega, a u Šibeniku je izjednačen rekord iz 1956. godine, 35 centimetara. Oko metar snijeg zatrpalo je Imotski i cijelu okolinu, a najviše snijega palo je u Vrgorcu, čak 112 centimetara, prenosi “Doznajemo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh