BiH

Stotine migranata na snijegu, bez krova nad glavom vapi za boljim uslovima

Jutros je u BiH ponovo pao snijeg koji je dodatno otežao ionako lošu situaciju s kojom se suočavaju migranti u kampu Lipa nadomak Bihaća. S obzirom na to da su bez krova nad glavom, promrzli žive u nadi da će uskoro dobiti smještaj.

Bihać - FTV

Iako su vlasti ranije najavile da će se raditi na adaptaciji i popravci kampa Lipa u kojem bi trebalo biti smješteno oko 900 migranata, ti radovi sporo teku i i nikakav veći pomak nije napravljen.

U narednim danima se najavljuju minusi i snijeg, a smještaja za nekoliko stotina migranata i dalje nema.

S druge strane, migranti noći i dane provode na otvorenom suočavajući se sa lošim vremenskim uslovima koje je danas pogoršao snijeg.

Mnogi od njih su promrzli usljed nemogućnosti da se zgriju u zatvorenim prostorima, ali i neadekvatne odjeće koja većini nije dostupna. Osim toga, u nekoliko navrata su zabilježeni i oni koji su prinuđeni kupati se vani na temperaturama koje su u nekim trenucima bile izuzetno niske.

Do prije neki dan su bojkotovali i hranu ne želeći je prihvatiti od Crvenog križa USK-a koji se trude svakodnevno praviti obroke za sve njih koji se nalaze na području kampa Lipa.

I danas su predstavnici Crvenog križa na terenu, dijele hranu i nastoje pomoći migrantima koliko su u mogućnosti da im barem na trenutke olakšaju ovu naizgled bezizlaznu situaciju, dok policija osigurava kamp i brine za sigurnost.

Prema fotografijama sa terena, snijeg i dalje pada u Bihaću i zabijelio je područje oko kampa Lipa. Svi migranti su napolju, smrznuti i gladni čekaju u redu za hranu te se nadaju da će u što skorije vrijeme dobiti krov nad glavom.

Oni su izloženi ovim uslovima od kraja decembra prošle godine nakon što su vraćeni tokom premještanja u kasarnu Bradina nadomak Konjica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh