BiH

“Imamo stabilnu epidemiološku situaciju”: Čerkez o tome kada bi mjere mogle biti ukinute

Čerkez kaže kako su mjere zakonite, te da će ostati na snazi do daljnjeg

Goran Čerkez - Fena

Gostujući na Federalnoj televiziji pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez, između ostalog, komentarisao je presudu Ustavnog suda prema kojoj su mjere Kriznog štaba neustavne.

Istakao je kako je to prvenstveno apel na Vladu FBiH i Parlament FBiH da se više angažuju i vrše nadzor nad donošenjem mjera.

Također, kaže kako su mjere zakonite, te da će ostati na snazi do daljnjeg.

“Moguće je, na određeni način, ograničiti ljudska prava ukoliko se radi o javnom interesu. U ovom slučaju mi mjerama štitimo najvažnije ljudsko pravo, a to je pravo na život. Problemi nastaju kada imamo paušalne ocjene, kada imamo ljude koji pročitaju naslov u kojem piše da su narušena ljudska prava. Narušena su ljudska prava i u Francuskoj, više nego u BiH, i u svim državama, to je nešto što je neminovnost u ovakvoj situaciji.”

Čerkez ističe i kako imamo stabilnu epidemiološku situaciju što je posljedica kontinuiteta mjera.

“Nismo se igrali olabavi, zategni, olabavi, zategni. Imali smo jedan kontinuitet mjera, uvijek smo dodavali mjere na osnovu predviđanja rizika, ali ako situacija ostane ovako stabilna može se razmišljati možda o povratku u škole, o popuštanju mjera, ali treba biti pažljivi sada u prvom mjesecu koji je mjesec đačkih odmora, praznici su… Ali smo svakako spremni na popuštanje mjera ukoliko bude situacija adekvatna.”

Istakao je i kako ćemo ove godine saznavati mnoge stvari o samom virusu, kao i djelovanju vakcina, koliko će imunitet trajati, te da li će se vakcinacija nakon nekog perioda morati ponoviti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh