BiH

Nije poznat datum dolaska vakcine u BiH niti se zna koja vakcina stiže

BiH je naručila 1,2 miliona doza vakcine putem COVAX mehanizma koji, kako smo otkrili, nema sklopljen ugovor s Pfizerom i BioNTechom, ali ima a AstraZenecom

Vakcina - Twitter

Naša država je naručila još 892 hiljade doza vakcine putem EU mehanizma, ali još nije dobila ni upit za prihvat vakcine.

Tim povodom pitali smo nadležne u Ministarstvu civilnih poslova BiH da li je poznato u kojim tranšama/količinama i u kojem vremenskom periodu će biti isporučeno svih 892.000 doza putem EU mehanizma i koji je okvirni datum prve isporuke i u kojoj količini.

Kako Klix piše, Bosna i Hercegovina još nije dobila ni upit za prihvat vakcine putem EU mehanizma.

“Za sada ne možemo potvrditi datum prijema, ali se očekuje da će vakcine stići u prvom tromjesečju ove godine. Dosadašnja iskustva drugih država pokazuju da kompletna narudžba neće stići u jednoj pošiljci nego će stizati sukcesivno“, rekla je Sanja Vlaisavljević, savjetnica državne ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević.

Na pitanje da li BiH, pored COVAX i EU mehanizma, ima ikakve paralelne pregovore direktno s proizvođačima vakcine, iz nadležnog državnog ministarstva kažu da to nije ostvareno svjesni činjenice da bi direktnom nabavkom građani naše zemlje vakcine dobili mnogo brže.

“Bosna i Hercegovina odlučila se na nabavku vakcina putem COVAX I EU mehanizma. Svjesni smo činjenice da je direktna nabavka omogućavala bržu nabavu, ali na prvom mjestu pri donošenju odluke bila je sigurnost potencijalne vakcine koju garantuju navedeni mehanizmi nabavke. Napominjemo da su odluke donošene u saradnji sa nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta i na osnovu njihovih iskazanih potreba”, rečeno je,piše Klix

Dakle, kako momentalno stvari stoje BiH će dva milion naručenih doza vakcine (namijenjeno za milion stanovnika) dobijati periodično najranije od marta ili aprila ove godine.

Također svi građani očito neće dobiti istu vakcinu jer COVAX mehanizam za sada ima ugovor samo sa AstraZenecom (Oxfordska vakcina) koja je trenutno odobrena samo u Velikoj Britaniji i Indiji. Posljednjih dana 2020. godine je stigla vijest da vakcina AstraZenece još nije spremna za hitno odobrenje u Evropi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh