BiH

Delegacija EU u BiH – Brojne svečanosti povodom 9. maja, Dana Evrope

Tokom Evropske sedmice, od 5. do 10. maja 2014. košarkaški turniri održat će se u Mostaru, Tuzli i Banja Luci, dok će u Sarajevu više od 300 učenika imati priliku vidjeti prvi bh. mjuzikl za djecu i odrasle.

No image - Haber.ba


BiH i EU (Foto: Haber.ba)

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centar obilježit će 9. maj – Dan Evrope u Bosni i Hercegovini sportskim i kulturnim događajima u cijeloj zemlji, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Petera Sorensena.

Tokom Evropske sedmice, od 5. do 10. maja 2014. košarkaški turniri održat će se u Mostaru, Tuzli i Banja Luci, dok će u Sarajevu više od 300 učenika imati priliku vidjeti prvi bh. mjuzikl za djecu i odrasle.

“Cilj ovih događaja je približiti Evropsku uniju ljudima u BiH i učiniti ih dijelom međunarodne proslave Dana Europe. Uključivanjem mladih ljudi, također,  naglašavamo važnost budućnosti u miru i prosperiteta za njih. Glavna poruka EU sedmice je da Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu da postane članica Evropske unije, te kako je EU tu da pomogne zemlji da bi se to postiglo”, istakao je glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie.

Događanja će započeti 6. maja turnirom “Mostar Euro Basket Cup”. Mješovite ekipe djevojaka i mladića iz osam mostarskih srednjih škola natjecat će se za pehar.

Košarkaški turnir u Tuzli uslijedit će 7. maja sa ekipama dječaka i djevojčica iz tuzlanskih osnovnih škola.

Euro Basket Cup završava u Banjoj Luci, 8. maja, kada će najbolji timovi dječaka i djevojčica iz lige banjalučkih osnovnih škola imati priliku pokazati svoje košarkaške sposobnosti.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi otvorit će turnire u Mostaru i Tuzli, dok će šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen otvoriti turnir u Banjoj Luci.

 Iz Delegacije EU i EU info centra pozivaju sve da prisustvuju turnirima, podrže timove i proslave rođendan Evropske unije.

Na Dan Evrope, u petak 9. maja, ambasador Peter Sorensen će se pridružiti više od 300 djece iz deset osnovnih škola i organizacija iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva i pogledati prvi bh. mjuzikl za djecu i odrasle “DJ šampinjon – Vrh svijeta” u Sarajevu.

Ambasador Sorensen će se također, pridružiti EU Sajmu u Doboju koji organizira NVO EUROPLUS, 7. maja, dok će se zamjenik šefa Delegacije Daviddi obratiti natjecateljima kviza “Šta osobe s umanjenim sposobnostima znaju o EU?” kojeg organizira NVO Altruist SVJETLO, 8. maja, u Sarajevu.

Dan Evrope, 9. maja, inače, slavi mir i jedinstvo u Evropi. Datum obilježava godišnjicu historijske “Schumanove deklaracije”. U govoru u Parizu 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je svoju ideju za novi oblik političke suradnje u Europi, kojom bi se rat između europskih naroda učinio nezamislivim. Njegova je vizija bila stvoriti europsku instituciju koja bi objedinila i upravljala proizvodnjom ugljena i čelika. Ugovor o formiranju takvog tijela potpisan je za manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Europska unija.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh