BiH

Prazni autobusi napustili “Lipu”, migranti vraćeni na lokalitet devastiranog kampa

Kolona od 20-ak autobusa napustila je područje na kojem se nalazio kamp “Lipa”, a oko 800 migranata ostaje na tom lokalitetu i noć provodi pod otvorenim nebom

Prazni autobusi u popodnevnim satima su napustili kamp “Lipa“ u Bihaću, a migranti su pod pratnjom vraćeni u krug devastiranog kampa, javlja Anadolu Agency (AA).

Kolona od 20-ak autobusa napustila je Lipu, a oko 800 migranata ostaje na tom lokalitetu koji je od centra Bihaća udaljen manje od 30 kilometara.

Autoprevoznici su danas negodovali zbog zaustavljanja autobusa koji su trebali premjestiti migrante iz kampa “Lipa“ i jutros su dali rok nadležnim vlastima da pronađu rješenje.

Iz Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer su kazali kako nisu bili upoznati sa namjerom Ministarstva sigurnosti BiH da migrante smjesti u privremeni smjeptaj u mjestu Bradina.

Ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda uputio je pismo Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem je naveo kako MUP HNK nije u mogućnosti da angažuje policijske službenike i preuzme pratnju autobusa.

Predstavnici Crvenog križa su i danas podijelili čaj i tople obroke migrantima koji, kako se čini, do daljnjeg ostaju u devastiranim ostacima kampa “Lipa“.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) su se 23. decembra povukli iz kampa “Lipa”, a nekoliko sati kasnije izbio je požar u kojem je veliki dio kampa uništen. Tokom jučerašnjih priprema za premještanje migranata, uništeno je dosta šatora koji nisu stradali u požaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh