BiH

Vinko Puljić – Ponudili smo rješenje koje bi BiH donijelo napredak, ali niko na to nije reagovao

Gostujući večeras u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića na FACE TV kardinal Vinko Puljić je za tešku situaciju u zemlji okrivio domaće političare koji se teško odriču privilegija, ali i pojedine ljude u Međunarodnoj zajednici koji su nezainteresirani da riješe bh. probleme, prenosi novinska agencija Patria (NAP).

No image - Haber.ba


Vinko Puljić (Foto: Arhiva)

Naveo je čak da neki političari iz međunarodne zajednice, ne imenujući ih lično, namjerno koče povratak raseljenih.

Što se tiče bh. Hrvata, Puljić je kao najveći problem naveo nemogućnost ostvarivanja njihovih prava, te njihovo preglasavane jer su manjina.

– Ova zemlja je sticajem okolnosti podjeljena. Čim je podjeljena, učinjena je nepravda jer je ozakonjeno etničko čišćenje… U jednom dijelu nemate nikakvih prava, a u drugom ste manjina, i preglasavani ste  Zbog toga je potrebno iznaći mehanizam koji će ponuditi sigurnost – rekao je Puljić, dodajući da, nažalost, često puta nema tog mehanizma koji će u BiH svima ponuditi jednaka prava.

– To je najveći problem što se tiče Hrvata u BiH – dodao je on. Tako lošoj situaciji, reko je Puljić, najviše je doprinio Dejton. A onda i političari koji nisu složni. Ljute se, kaže, što im Međunarodna zajednica kroji kapu, a sami se ne dogovore.

Prvi bh. kardinal u histriji BiH kazao je kako je usljed čestih pritiska da crkva stalno kritikuje a ništa ne nudi, prije nekog vremena crkva ponudila rješenje za koje niko nije imao zamjerku, ali iz nekog razloga to do danas politika nije usvojila.

– Mi smo angažirali naše eksperte, baš uzimajući u obzir priču Međunarodne zajednice da BiH želi multietničku, jer BiH drugačija ne može ni biti. Napravili smo rješenje kojim bi se stvorili mehanizmi zaštite da se niko ne boji za svoj identitet i da niko ne osjeća nesigurnost. Riječ je o tri stupnja vlasti. Prvi stupanj je državni na čijoj razini bi bili Predsjedništvo, sudska vlast, vojska, policija, bankarstvo. Onda bi se išlo u regije. Uzeli smo kartu iz 1905. godine koje je koristio i OSCE. BiH bi imala četiri regije čija bi sjedišta bila u Banja Luci, Tuzli, Mostaru i Sarajevu. U tim regijama bilo bi stvoren takav sistem vlasti da niko nema više od 40 posto i manje od 30 posto, odnosno da nema preglasavanja… objasnio je Puljić.

– Ovo naše rješenje niko nije oponirao, ali ni prihvatio – rekao je on.

Naglasio je da je dobro što u posljednje vrijeme sve više Hrvata, ali i hrvatskih političara u BiH, uviđa da je BiH njihova domovina, prenosi Patria.

(oslobodjenje.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh