BiH

Budžet HNK-a lakši za 15 miliona maraka

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona održala je posljednju sjednicu u 2020. godini, koja je i za ovo tijelo bila istinski teška i nepredvidiva. Na dnevnom redu našli su se Prijedlog budžeta HNK-a za 2021, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2021, kao i prijedlog Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta turističke zone “Karaotok” u sklopu područja posebnih obilježja za područje od posebnog značaja za HNK-a – “Park prirode Hutovo Blato”.

Skupština - PR - Haber.ba

Budžet je inače planiran u iznosu od 237,5 miliona maraka i manji je za oko 15 miliona maraka u odnosu na rebalans za 2020. godinu. Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Šerifa Špage, u budžetu su planirana i sredstva za razvojne projekte u privredi i turizmu.

– Izdvojili smo poticaje u poljoprivredi 1,8 miliona, u privredi 1,2 miliona, za turizam i ugostiteljstvo oko 1,5 miliona, za subvencioniranje Zračne luke oko 300.000 maraka, u zdravstvu je planirano 7 miliona za bolnice i 2 miliona za domove zdravlja, i negdje oko 350.000 za sufinansiranje rada Zavoda za javno zdravstvo, rekao je prije početka sjednice Špago.
Planirana je i nova stavka – novčane naknada za demobilisane borce, a Špago je kazao kako bi Skupština u prvom kvartalu ove godine trebala usvojiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca HNK-a.
Zamjenik predsjedavajućeg Tomislav Martinović dodao je kako je Skupština uspjela izvršiti zakonsku obavezu i uvesti Kanton u 2021. sa svim potrebnim dokumentima koji će osigurati finansijsku stabilnost. Dodao je i da zabrinjava slabije prikupljanje javnih prihoda što je rezultat pada privredne aktivnosti uzrokovan pandemijom koronavirusa.

Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o premiji-učešću osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriji HNK-a, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2021. godinu, te Prijedlog odluke o saglasnosti na Odluku o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2021. godinu. Usvojeni su i finansijski planovi Službe za zapošljavanje HNK-a te Kantonalnog fonda za zaštitu okoliša.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh