BiH

Šeranić govorio o mjerama za novogodišnje praznike: “Trajat će i tokom cijelog januara”

Govoreći o mogućnosti uvođenja novih mjera za novogodišnje i božićne praznike, Šeranić je istakao da Štab u ovom trenutku cijeni nekoliko aspekata

Alen Šeranić - Srpskainfo.com

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić izjavio je da je epidemiološka situacija u tom entitetu i dalje nepovoljna s obzirom na aktivni broj lica zaraženih virusom korona, te da očekuje da će Republički štab za vanredne situacije narednih dana izaći sa preporukama za predstojeće praznike.

Govoreći o mogućnosti uvođenja novih mjera za novogodišnje i božićne praznike, Šeranić je istakao da Štab u ovom trenutku cijeni nekoliko aspekata.

“Prije svega, to je aspekt zaštite zdravlja pojedinca i zaštite zdravlja populacije, kao i očuvanja funkcionisanja zdravstvenog sistema. S druge strane, tu je jedan socijalno društveni kontekst života i funkcionisanja u cijeloj ovoj epidemiji”, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, Štab prati sedmične izvještaje Instituta za javno zdravstvo i na bazi toga procjenjuje stanje i donosi određene mjere.

“Očekujem da će u narednoj sedmici Štab govoriti o tome na koji način ćemo provoditi praznike. Mislim da ćemo biti fokusirani na određene periode u januaru”, naglasio je Šeranić.

On je dodao da su predstojeći praznici rizik za sve nas, te da je neophodno da svi budu oprezni, odgovorni i da se drže preporučenih mjera.

“Kontrolni mehanizmi moraju mnogo više da rade. Znam da je i pred njima težak period i da su se svi zamorili, ali to je jedini način da očuvamo epidemiološku situaciju stabilnom”, istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, pored apela koje nadležni konstantno upućuju o ličnim zaštitnim mjerama i o načinu druženja i života, moraju biti pojačane kontrole svega onoga što može usloviti rizično ponašanje u narednom periodu, prenosi “Fokus“.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv virusa korona, Šeranić je istakao za Srnu da je Republika Srpska uplatila cjelokupan iznos od 6,9 miliona KM u okviru Kovaks mehanizma, te da se zajedno sa Federacijom BiH i Brčko distriktom u prvom krugu unaprijed rezervisala za dobijanje vakcine.

Paralelno s tim, naveo je Šeranić, Institut privodi kraju konačnu procjenu hladnog lanca i procjenu svih potreba vezano za pojedina mjesta, u smislu distribucije same vakcine i njene preraspodjele širom Republike Srpske.

“Osim toga, potrebno je još da vidimo da li će vakcina biti u višedoznom ili monodoznom pakovanju, što utiče na potrebe u smislu medicinskih sredstava kao što su igle, šprice i ostali potrošni materijal, kako bi se proces revakcinacije mogao uspješno završiti”, objasnio je Šeranić.

On je dodao da je Republika Srpska pripremila plan vakcinacije, da su određene primarne grupe i da se informacije o dolasku vakcine očekuju od Ministarstva civilnih poslova BiH koje je ugovorna strana sa Kovaks mehanizmom.

“Istovremeno je pojačana komunikacija sa Predstavništvom Republike Srpske u Rusiji, gdje pokušavamo da obezbijedimo sav pravni mehanizam za dopremanje vakcine iz Rusije”, naglasio je Šeranić.

Kad je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Šeranić je rekao da nas ona uvijek podsjeća na ozbiljnost i odgovornost koju treba da imamo.

“I dalje imamo više od 900 lica na bolničkom liječenju. Taj podatak je bolji u odnosu na novembar, ali i dalje ne smijemo popuštati u smislu samog opreza i razmišljanja da možemo da se opustimo. Za to nikako nije vrijeme, pogotovo što ide vrijeme praznika”, zaključio je Šeranić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh