BiH

Krizni štab FBiH donio novu naredbu uoči novogodišnjih praznika

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata prijavljeni su rezultati testiranja 2.074 uzorka, od kojih su 324 pozitivna na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 331.817 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 70.259 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 50.990 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 408 pacijenata. Trenutno je aktivan 17.171 slučaj COVID-19.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je pet smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.098.

Preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva građanima se, između ostalog, preporučuje da u vrijeme održavanja svih blagdana, kao i Nove godine 2021. godine, privatna okupljanja svedu na minimum i obilježavaju u krugu najuže porodice.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa, u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Ostanimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija, prenosi “Radiosarajevo“.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 21.12.2020. obvezujuća je za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Ova naredba će važiti u narednih 14 dana.

Kompletnu naredbu možete pogledati na OVOM LINKU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh