BiH

Opća bolnica pacijentima otvorila vrata Covid izolatorija

Zajedno sa kolegama ljekarima, uposlenicima Hitne pomoći uspostavili smo sistem koji funkcionira, rekao je Gavrankapetanović

Otvaranje izolatorija - Avaz

Covid izolatorij u okviru Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” zvanično je otvoren.

Kako je rečeno na otvorenju, odjel raspolaže sa 44 bolnička kreveta i četiri donirana respiratora, a prostire se u prizemlju objekta na površini od 961 kvadrat.

V. d. direktora Opće bolnice, Ismet Gavrankapetanović zahvalio se UNDP-u, Kraljevini Norveškoj, premijeru KS Mariu Nenadiću, ministrici Jasni Agić, i Mirzi Hulusiću.

– U julu je Opća bolnica dobila naređenje Ministarstva zdravstva da preuzmemo 90 posto pacijenata koji traže hospitalno liječenje. Zajedno sa kolegama ljekarima, uposlenicima Hitne pomoći uspostavili smo sistem koji funkcionira. Ovo nije vrijeme ni za kakve svečanosti već da radimo mnogo, da pokušamo da smanjimo ovu tragediju koja je zadesila svijet. Sada imamo pet Covid odjeljenja koja rade, uključujući intenzivnu njegu, teške i kritične bolesnike. Bio je težak put do ovog odsjeka. Već dugo tražimo da se objekti koji su pripadali bivšoj bojnoj bolnici da se vrate svojoj kući da se vrateOpćoj bolnici. Na jednoj od sjednica Federalne vlade na incijativu gospodina Fahrudina Radončića, ministri u Vladi su tražili da se taj objekt vrati Općoj bolnici. Danas otvaramo to odjeljenje. Tu su 44 kreveta sa intenzivnom njegom i svom opremom – kazao je v. d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović.

Zahvalio se UNDP-u kao i predstavnicima Kraljevine Norveške.

– Moram spomenuti i premijera KS Marija Nenadića, koji je znao i u bolnici završiti, gospođi Agić, ministrici koja je na svaki naš upit i poziv odgovarala. Hvala i gospodinu Husiću iz Zavoda za izgradnju koji se borio da prevaziđemo sve prepreke. Svi oni su nam mogli da građani Sarajeva dobiju objekt koji će služiti bolesjima, a mi smo tu da, prije svega, njima služimo – kazao je Gavrankapetanović.

Istakao je kako je potrebno sjetiti se svih onih koji su zbog pandemije izgubili svoje živote.

Njima se poklanjamo, njihovim sjenama. Izražavamo saučešće porodici. Iskazujem svoje divljenje i uposlenicima Opće bolnice koji su stali svojim životima ispred bolesti da zaštite građane Sarajeva – kazao je Gavrankapetanović.

Naglasio je da je veliki broj ljekara obolio, naš kolega je umro.

– Neovisno od težine bremena u kojima smo živjeli zajedno i dijelili sve, ipak smo ponosi na ovo teško vrijeme. Našem gradu Sarajevu poklanjamo ovu bolnicu, otvaramo njena vrata – istakao je Gavrankapetanović.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić rekao je da nakon višemjesečnih napora, sada mogu govoriti o proširenim kapacitetima za borbu protiv koronavirusa.

– Ovaj odjel omogućit će zbrinjavanje i liječenje pacijenata sa lakšom i srednjeteškom kliničkom slikom. U saradnji sa predstavnicima KCUS-a ćemo zbrinjavati teške slučajeve. Na ovaj način dajemo veliku potporu u borbi protiv korone – rekao je Nenadić.

Kako je rečeno, završena je tek prva faza izolatorija, a u narednom periodu pristupit će se izgradnji drugog dijela koji će imati kapacitet da primi više od 100 pacijenata.

Predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice Sead Željo rekao je da ovim činom pomažu građanima, kantonu, ali i državi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh