BiH

Ko su budući ministri u Vladi KS-a: Direktori, ljekari, pravnici, profesori…

Iz stranaka Četvorke objavili su imena kandidata za ministarske pozicije, a Vlada KS-a bi trebala biti imenovana početkom januara naredne godine

Edin Forto, mandatar za sastav nove vlade (Naša stranka)

Rođen je 16. 8. 1972. u Sarajevu, po zanimanju magistar ekonomskih nauka. Ratnih godina radio je kao novinar, urednik i DJ na nekoliko radiostanica, a sarađivao je i s magazinom BH Dani. Nakon završenih diplomskih i postdiplomskih studija u Americi radi kao istraživački analitičar u njujorškoj kompaniji Euroasia Group, a nakon toga i kao politički analitičar u New Yorku. Od 2011. do 2014. bio je konsultant u Udruženju bh-američkog prijateljstva.

Davor Čičić, Ministarstvo finansija (SDP)

Direktor prodaje i marketinga u kompaniji Sarajevski kiseljak. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za finansije i računovodstvo, a do sada je radio i na poslovima prodaje, marketinga, finansija, poslovnog planiranja i u maloprodajnoj industriji u BiH i regiji. U Sarajevski kiseljak dolazi 2010. godine, gdje je u početku vodio odjel marketinga i razvoja, a zatim preuzima i odjel prodaje, piše “Oslobodjenje“.

Haris Vranić, Ministarstvo zdravstva (SDP)

Rođen je 4. 5.1965. godine u Sarajevu. Medicinski fakultet u Sarajevu završava 1990. Tokom rata bio je ljekar pri Vojnoj policiji, a kao pripadnik Armije BiH ljekar u sanitetu Prvog korpusa. Magistrirao je 2009, a doktorirao 2014. na Medicinskom fakultetu UNSA. Godine 2012. te 2013. bio je uposlenik na Klinici Ludwigsburg Univerziteta Heidelberg u Njemačkoj. Uposlenik je i član UO Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Vanredni je profesor Medicinskog fakulteta te prodekan za nastavu i šef Katedre za hirurgiju. Inače je stalni sudski vještak iz oblasti medicine.

Adnan Delić, Ministarstvo privrede (NiP)

Rođen je 6. 10. 1985. u Maglaju. Po zanimanju je profesor sporta i tjelesnog odgoja. Na poziciju ministra privrede dolazi iz realnog sektora, a posljednje radno iskustvo proveo je na poziciji odgovorne osobe i direktora marketinga firme Imtec. Polaznik je i Leadership Programa američkog Adizes Instituta. Osnivač je i predsjednik UO humanitarne organizacije dobro.ba, koja okuplja više od 1.500 donatora uz brojne realizirane akcije širom zemlje.

Adnan Šteta, Ministarstvo saobraćaja (SDP)

Adnan Šteta
Rođen je 1980. godine u Mostaru. Ekspert iz oblasti ekonomije s iskustvom u segmentu kriznog menadžmenta i prodaje. Radio je kao konsultant s poznatim svjetskim kućama, na projektu spajanja Konzuma i Mercatora nakon što je Agrokor preuzeo Mercator i na implementaciji category management procesa u BiH. Jedanaest godina je bio direktor društva Velpro d. o. o. Sarajevo, kao i izvršni direktor i član uprave Konzum d. o. o. Sarajevo.

Lejla Brčić, Ministarstvo pravde (Naša stranka)

Lejla Brčić
Rođena je 1981. godine Tuzli. Diplomirala je 2005. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a u dosadašnjoj karijeri i iskustvu u struci pokazuje sjajne rezultate iz oblasti prava. Radila je i kao pravnica u sektoru predškolskog obrazovanja, finansija (MF Prizma) i zdravstva (ZZO KS-a). Na lokalnim izborima 2016. godine bila je kandidatkinja Naše stranke za načelnicu Općine Novi Grad Sarajevo.

Admir Katica, Ministarstvo unutrašnjih poslova (NiP)

Admir Katica
Rođen je 1975. godine. Diplomirao je na Fakultetu kriminalističkih nauka, a magistrirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Završio je i Londonsku školu za odnose s javnošću, te Media centra Sarajevo i Centra za strateško komuniciranje London. Usavršavao se u odnosima s javnošću i u MUP-u Republike Austrije, kao i na Policijskoj akademiji Baton Rouge, Louisiana. Radio je i kao savjetnik ministra za poslove policije od 2007. do 2010. FMUP-a, a posljednji angažman imao je na poziciji šefa kabineta Predsjedništva VSTV-a BiH.

Samir Avdić
Rođen je 1967. godine u Sarajevu. Košarku je počeo trenirati kao 12-godišnjak u ekipi sarajevske Bosne gdje je prošao sve selekcije. Kapiten kluba postaje sa 23 godine, a s košarkaškom reprezentacijom BiH izborio je učešće na tri eurobasketa. Zbog ozbiljnih ponuda timova sa Starog kontinenta, odbio je poziv Portland Trail Blazersa za dolazak na ljetnu NBA ligu. Trenutno je sportski direktor košarkaške selekcije BiH. Inače je dio čuvene generacije poput Đorđevića, Kukoča i Rađe.

Enver Hadžiahmetović, Ministarstvo za prostorno uređenje i komunalnu privredu (NiP)

Enver Hadžiahmetović
Rođen je 24. 7. 1964. u Sarajevu. U Brezi je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Do 1998. radi kao šef mašinske službe RMU Breza, a krajem 1999. bio je angažovan, u skraćenom mandatu, na poslovima zamjenika ministra ZDK-a. Nakon toga prelazi u Graničnu policiju BiH sve do 2013. Godine 2019. postaje direktor ViK-a. Tokom agresije na BiH bio je visoki oficir armije BiH.

Melika Husić-Mehmedović, Ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i mladih

Melika Husić-Mehmedović
Rođena je 1979. godine u Sarajevu. Završila je studij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a postdiplomski iz oblasti poslovnog upravljanja na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2009. na Ekonomskom fakultetu brani doktorsku tezu “Stil života i luksuzna potrošnja”. Redovna je profesorica na pomenutom fakultetu.

Naida Hota-Muminović, Ministarstvo osnovnog i srednjeg obrazovanja (NiP)

Naida Hota-Muminović
Rođena je 1981. godine u Sarajevu, gdje je i počela osnovno obrazovanje, a usljed ratnih dešavanja nastavlja u izbjeglištvu u Beču. Po povratku u Sarajevo 1996, upisuje i završava Prvu bošnjačku gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za engleski jezik i književnost. Paralelno završava i Pravni fakultet u Sarajevu, a po završetku studija radi kao profesorica engleskog jezika u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji. Trenutno je direktorica pomenute gimnazije.

Omer Osmanović, Ministarstvo za boračka pitanja (NiP)

Omer Osmanović
Rođen je 1968. godine. Doktorirao je prošle godine na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, a za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je pripadnik Odreda policije Bosna i nosilac Srebrene policijske značke. Poslije je većinu radnog staža proveo u realnom sektoru. Bio je također angažovan i u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Ivana Prvulović, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice

Ivana Prvulović
Rođena je 10. 1. 1984. u Sarajevu. Završila je OŠ “Osman Nakaš”, Treću gimnaziju te Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu 2007. Trenutno je advokat i patentni zastupnik, a, kako kaže, ima i dosta iskustva u nevladinom sektoru. Inače, dolazi iz privatnog sektora i nestranački je kandidat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh