BiH

Sve spremno za izbore u Mostaru, pravo glasa ima nešto više od sto hiljada birača

Još 23. jula Centralna izborna komisija BiH raspisala je izbore za izbornu jednicu Mostar koji će se održati u nedjelju 20. decembra, nakon 12 godina potpune suspenzije demokratije i neodržavanja u lokalnih izbora u gradu na Neretvi.

Raspisani izbori odnose se na budući saziv Gradskog vijeća Mostara, koje će i ubuduće činiti 35 vijećnika, podsjetili su iz CIK-a na konferenciji za medije u Mostaru. Predsjednik Željko Bakalar upoznao je javnost da će svaki glasač u nedjelju po dolasku na biračko mjesto dobiti po dva listića, od kojih se na jednom nalaze birački iz gradskog područja dotičnog birača, dok je drugi ustvari jedinstvena gradska lista.

“Sa gradske liste u budući saziv Gradskog vijeća Mostara birat će se ukupno 13 vijećnika. Preostala 22 vijećnika biraju se iz šest gradskih područja i to u skladu sa brojem stanovnika u pomenutim područjima. Gradsko područje Sjever dati će dva vijećnika, Stari Grad – pet, Jugoistok – dva, Jug – dva, Jugozapad – sedam, te Zapad – četiri“ naveo je Bakalar.

Podsjetio je i na minimalne i maksimalne kvote u Vijeću, kojim je zagarantovano participiranje konstitutivnih naroda i ostalih u ovom tijelu.

“Nijedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od 15 vijećnika, niti manje od četiri. Minimalno jedno vijećničko mjesto zagarantovano je za građane koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi (Ostali). Na izborima učestvuje 31 politički subjekat, među njima 22 stranke, četiri nezavisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista sačinjena od nezavisnih kandidata. Ukupno se kandidovalo 370 birača, a popis je zaključen još 11. novembra“, dodao je Bakalar.
Pravo glasa na izborima u Mostaru ima 100.864 birača, od čega njih oko 96 hiljada glasa na redovnim izborima, 48 u odsustvu, te 3.985 putem pošte. U gradskom području Sjever moći će se glasati na 16 biračkih mjesta, u Starom Gradu na 32, u Jugoistoku na 14, na Jugu – također na 14, na Jugozapadu na 43, te na Zapadu na ukupno 31 mjestu.

Gradska izborna komisija Mostar imenovala je 16 mobilnih timova za ukupno 873 birača, te devet posebnih – takozvanih COVID timova za birače u samoizolaciji. Do današnjeg dana samoizolaciju su prijavila 184 birača. Ukupno će se moći glasati na 150 biračkih mjesta.

Bakalar je napomenuo da je početkom decembra okončana obuka članova biračkih odbora, kao i da je za birače koji glasaju putem pošte upućeno ukupno 3.985 glasačkih paketa. Zbog poteškoća u poštanskom prometu rok za dostavljanje glasova iz inostranstva produžen je na deset dana nakon izbora. To se inače odnosi na ukupno 17 zemalja.

“Uputili smo instrukciju diplomatsko-konzularnim predstavništvima kako da postupaju sa glasačkim paketima. CIK je za posmaranje nedjeljnih izbora akreditovao 361 posmatrača, akreditovana su i 302 posmatrača nevladinog sektora, te 1.356 posmatrača političkih subjekata. Dakle, imamo zbirno 1.717 posmatrača“, najavio je Bakalar.

Sutra (subota) u sedam sati započinje izborna šutanja i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 19 sati. Tokom nje, političkim subjektima i kandidatima zabranjene su javne aktivnosti koje uključuju tekstualni, audio ili video sadržaj, dok za eventualne prekršaje ove vrste prvostepenu nadležnost ima Gradska izborna komisija. Biračka mjesta otvorit će se u nedjelju u 7 sati, a zatvoriti istog dana u 19 sati. Birači svoje pravo mogu ostvariti samo uz posjedovanje identifikacijskog dokumenta.

Bakalar je podsjetio da se i u Mostaru po prvi put izbori organizuju u uvjetima pandemije. To je, kako kaže, ogroman izazov za učesnike u procesu, prije svega za izbornu administraciju.

“Još u junu usvojili smo instrukcije o postupanju u uvjetima panademije. To podrazumijeva kontrole na boračkim mjestima, kao i dodatne dužnosti za članove biračkih odbora. Obavezno je osigurati distancu, i to u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Također, svi članovi biračkih odbora i posmatrači dužni su nositi maske“, dodao je Bakalar.

Konstatovao je i da vjeruje da će i u Mostaru sve proteći bez problema, kao što je bio slučaj i u gotovo svim gradovima i općinama tokom izbora u novembru ove godine. Podsjetio je i da birači mjesto na kojem mogu ostvariti svoje pravo mogu provjeriti na zvaničnoj stranici Izbori.ba.

Predsjednik Izborne komisije Grada Mostara Hilmo Đidelija kazao je da je i GIK ispunio sve što se tražilo od same Komisije, a kako bi izbori u Mostaru bili istinski praznik demokratije. U mobilne timove, njih 16, uključeno je navodi, 808 osoba, dok se sa velikim zanimanjem prati i stanje po pitanju širenja pandemije, odnosno budućeg djelovanja takozvanih COVID timova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh