BiH

Šta piše u diplomatskoj noti BiH zbog ikone koju je Dodik dao Lavrovu?

Na adresu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigla je diplomatska nota Ambasada Ukrajine u kojoj mole za pružanje detaljnijih informacija o porijeklu ikone za koju navode da je iz ukrajinske kulturne baštine, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom njegove posjete našoj zemlji.

Ambasada Ukrajine u BiH je na početku note izrazila poštovanje prema Ministarstvu i zanimala se za informaciju o ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra 2020. uručio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, a za koju su saznali nakon što je informacija o uručivanju poklona objavljena u medijima.

Prema navodima, ikona je stara 300 godina i pronađena je u Lugansku.

Iz Ambasade Ukrajine su odlučno zamolili za detaljno pružanje informacija o porijeklu ovog predmeta.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini smatra kako nepružanje javnog, neodgodivog, nedvojbenog opovrgavanja najvišeg rukovodstva BiH o posjedovanju ili prijenosu dara naših kulturnih povijesnih i vjerskih vrijednosti, porijeklom s teritorija Ukrajine označavat će potporu agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, navodi se, između ostalog, u noti upućenoj na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U razgovoru za “N1” ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je kazala da su oni dobili diplomatsku notu od Ambasade Ukrajine u kojoj traže izjašnjenje o tome kako je ikona stara 300 godina našla u posjedu bh. zvaničnika, odnosno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ministrica Turković je navedenu diplomatsku notu proslijedila Predsjedništvu BiH na izjašnjenje i, kako je navela, oni trebaju utvrditi činjenično stanje.

Ikona, Ukrajina – Twiiter

“Vidim da postoje razmišljanja da se uključi SIPA i Tužilaštvo BiH bi kako bi se ovaj slučaj okončao”, navela je Turković.

Radi se o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine, na kojoj je utisnut i pečat, koji dokazuje originalnost, a čiju je fotografiju sa dodjele objavila Srpska novinska agencija SRNA.

Ikona je Lavrovu uručena tokom sastanka u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem su prisustvovali i čelnici Vlade RS, te predsjednica tog bosanskohercegovačkog entiteta Željka Cvijanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh